Με έκπτωση 30% στη χρέωση ενέργειας συνοδεύει η ΔΕΗ την εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας στους λογαριασμούς ρεύματος, προκειμένου να συγκρατήσει υπέρογκες αυξήσεις. Ειδικότερα, η κρατική επιχείρηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα (με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της) την ενσωμάτωση της νέας ρήτρας στη χαμηλή τάση, δηλαδή στα οικιακά, αγροτικά, εμπορικά και επαγγελματικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, με ισχύ από τις 5 Αυγούστου, η οποία θα αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2. Η αλλαγή υιοθετήθηκε από τη ΔΕΗ έπειτα από σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με τη νέα ρήτρα που ενσωματώνει στους λογαριασμούς ρεύματος να προσαρμόζεται ανάλογα

με την τιμή προμήθειας, με άλλα λόγια με το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος. Ως άνω όριο για την ενεργοποίησή της έχει τεθεί τιμή χονδρεμπορικής στα 50 ευρώ/ μεγαβατώρα, για την οποία ωστόσο όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η ρήτρα …ήρθε για να μείνει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ρεύματος κυμάνθηκε στα 68,975 ευρώ ανά ΜWh, όταν το 2020 ήταν στα 58,2 ευρώ ανά ΜWh).  Έτσι έως τις 4 Αυγούστου, η ΔΕΗ θα τιμολογεί με βάση τη ρήτρα  των ρύπων, η οποία ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο οπότε οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 άγγιξαν τα  57 ευρώ/τόνο, όταν την άνοιξη του 2020 κυμαίνονταν στα 20 ευρώ/τόνο. Η ρήτρα χονδρεμπορικής θα ενεργοποιηθεί από τις 5 Αυγούστου, άρα οι καταναλωτές θα δουν διαφορές στους λογαριασμούς τους με τα πρώτα τιμολόγια του φθινοπώρου.

Πάντως, η ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας παραμένει σταθερά ενεργοποιημένη και στα τιμολόγια των ιδιωτών  προμηθευτών ρεύματος καθώς είχαν θέσει ως όριο ενεργοποίησης στα 40 με 45 ευρώ/μεγαβατώρα όταν οι τιμές χονδρεμπορικής κυμαίνονταν σε …χαμηλά επίπεδα. Πλέον αποτελεί ζητούμενο εάν _ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη ΔΕΗ η οποία θα προχωρήσει σε μείωση 30% στη χρέωση του ρεύματος _  θα αναπροσαρμόσουν και εκείνοι την τιμολογιακή πολιτική τους προκειμένου να αποφύγουν διαρροή πελατολογίου.

Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ έχει βάλει στο …μικροσκόπιο τις ρήτρες που εφαρμόζονται  στα τιμολόγια ρεύματος, με στόχο να βρεθεί τρόπος ώστε να καταστεί απολύτως διαφανής για τους καταναλωτές η διαμόρφωση του τελικού λογαριασμού που πληρώνουν για ρεύμα. Μετά τη ΔΕΗ, ο Ρυθμιστής της αγοράς έχει ζητήσει και από τους ιδιώτες παρόχους στοιχεία για τις ρήτρες των συμβάσεών τους, τους όρους κλπ.  τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αξιολογηθούν.  

Η διερεύνηση ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές των προμηθευτών, αλλά και με τη δυσκολία κατανόησης από τους πολίτες των χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, οι οποίοι απαιτούν τυποποίηση των ρητρών αναπροσαρμογής των ανταγωνιστικών χρεώσεων προμήθειας ρεύματος.  Έτσι, η Αρχή αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει να καλεί τους ανεξάρτητους προμηθευτές σε ακροάσεις στην Ολομέλεια, πριν διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο κανόνων για τις ρήτρες.