Ο CEO της Petrolina Μιλά για τις Προοπτικές της Κυπριακής Αγοράς Υγραερίου και Υγρών Καυσίμων- Αποκλειστικά στο Energia.gr

Ο CEO της Petrolina Μιλά για τις Προοπτικές της Κυπριακής Αγοράς Υγραερίου και Υγρών Καυσίμων- Αποκλειστικά στο Energia.gr
Συνέντευξη στον Αδάμ Αδαμόπουλο
Παρ, 11 Ιουνίου 2021 - 07:55

Στις αρχές του μήνα, τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν μια συμφωνία με την κοινοπραξία VLPG Plant Ltd. για τη διακίνηση υγραερίου (LPG) στην κυπριακή αγορά, ενώ παράλληλα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν σύμβαση που προβλέπει την απόκτηση, από την Ελληνικά Πετρέλαια, του 32% του μετοχικού κεφαλαίου της VLPG Plant Ltd. της οποίας μέτοχος είναι ο όμιλος Petrolina, μεγαλύτερη επιχείρηση πετρελαιοειδών στην Κύπρο, που ελέγχεται από την  οικογένεια Λευκαρίτη

Η κοινοπραξία VLPG Ltd. απαρτίζεται από τις εταιρείες Petrolina, Synergas και Intergaz οι οποίες έχουν αναλάβει τη διακίνηση και αποθήκευση υγραερίου, καθώς και τη διανομή του στην αγορά, μέσω ειδικών βυτιοφόρων.

Επίσης, η κοινοπραξία θα διαχειρίζεται την εμφιάλωση και συντήρηση των κυλίνδρων υγραερίου που θα διατίθενται από τις εταιρείες εμπορίας. Η VLPG Plant Ltd. έχει αναλάβει, ταυτόχρονα, την κατασκευή της υπερσύγχρονης μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό  που, με την επέκτασή της αναμένεται να διαχειρίζεται περί τους 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου σε ετήσια βάση, με την κατασκευή της να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο δ’ τρίμηνο του 2021.

Το energia.gr προσέγγισε τον κ. Nτίνο Λευκαρίτη, Εκτελεστικό Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Petrolina, από τον οποίο ζητήσαμε αφενός να μας διευκρινήσει τις λεπτομέρειες του σημαντικού αυτού deal και αφετέρου να μας παρουσιάσει ορισμένες από τις πτυχές της δραστηριότητας του ομίλου στην κυπριακή αγορά.    

Ο νέος τερματικός σταθμός υγραερίου στο Βασιλικό αποφασίστηκε στο πλαίσιο του relocation από την Λάρνακα, καθώς όλες οι δραστηριότητες στα πετρελαιοειδή και το υγραέριο απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις της Λάρνακας και μεταφέρονται στο ενεργειακό κέντρο του Βασιλικού. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έπρεπε και τα ΕΛΠΕ να αποχωρήσουν από την Λάρνακα. Έχουν ήδη μεταφέρει τις δραστηριότητές τους στα πετρελαιοειδή και έχουν δημιουργήσει τις δικές τους εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, εξηγεί ο κ. Λευκαρίτης.

«Λόγω του ότι δεν επιθυμούσαν να έχουν τον δικό τους χώρο αποθήκευσης υγραερίου, αποφάσισαν να συμπράξουν μαζί μας και έτσι προέκυψε η συμφωνία στην οποία αναφερθήκατε και η οποία υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει επειδή θα είναι, πλέον, η μοναδική εγκατάσταση αποθήκευσης υγραερίου στο Νησί και έτσι, όλες οι εταιρείες θα λειτουργούν με βάση αυτή. Θεωρούμε ότι η συμφωνία θα εγκριθεί και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, επειδή ωφελεί τόσο τις τιμές του υγραερίου που θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, όσο και τους καταναλωτές», λέει χαρακτηριστικά ο CEO της Petrolina.

Σε ερώτησή μας για το πού διατίθενται οι περισσότεροι όγκοι LPG στην Κύπρο και το πόση είναι η ετήσια κατανάλωση, ο κ. Λευκαρίτης απάντησε πως το μεγαλύτερο μέρος συνίσταται σε χύμα υγραέριο, που διατίθεται σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, για τις ανάγκες της θέρμανσης, καθώς επόσης για οικιακή χρήση, εστιατόρια κλπ. Οι συνολικοί όγκοι κατανάλωσης κυμαίνονται μεταξύ 50-60 χιλ. τόννους κατ΄έτος, ποσότητυες που δεν είναι υψηλές και ως εκ τούτου δικαιολογείται και συμφέρει η συγκέντρωση των εταιρειών του κλάδου σε μια εγκατάσταση, καθώς με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν εξοικονόμηση κόστους.

«Η εγκατάσταση στο Bασιλικό είναι νέα, με καινούργιες δεξαμενές πιο υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας, θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και θα κάνει χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Θα είναι μια εντελώς νέα κατάσταση σε σύγκριση με τις εγκαταστάσεις στην Λάρνακα που κατασκευάστηκαν προ 50-60 ετών», τόνισε.

Θυμίζουμε ότι η Petrolina είναι η μοναδική εταιρεία που διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διαχείρισης υγρών καυσίμων στο Βασιλικό που στοίχισαν πάνω από 80 εκατ.ευρώ και είναι η πρώτη που μετέφερε εκεί τις δραστηριότητές της στα πετρελαιοειδή, σε ποσοστό 100% από τον Ιανουάριο του 2020, σε πλήρη συμμόρφωση με το χρονοδιάγραμα που είχε ορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. «Είχαμε ξεκινήσει ήδη από το 2003-2004 όταν εξασφαλίσαμε τη διακίνηση αεροπορικών και ναυτιλικακών καυσίμων (fuel oils)» πρόσθεσε ο κ. Λευκαρίτης.

Σε ερώτησή μας για το κατά πόσο η πανδημία έπληξε τη ζήτηση υγρών καυσίμων στην Κύπρο, ο CEO της Petrolina απάντησε πως οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 30% από πέρυσι, αν και όπως είπε, η πανδημία είχε και έναν περίεργα θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά. Οι Κύπριοι πολίτες οι οποίοι συνήθιζαν να περνούν στα Κατεχόμενα προκειμένου να φουλάρουν τα τεπόζιτα των οχημάτων τους, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές, χάρη στην απουσία φόρου κατανάλωσης, δεν μετακινήθηκαν και έτσι υποχρεώθηκαν να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο πρατηρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να παρθούν μέτρα για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου, επειδή το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να κλείσει τα οδοφράγματα, αλλά ούτε να εμποδίσει τον Κύπριο πολίτη να ταξιδέψει στα Καστεχόμενα. Το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές με το Υπουργείο και τον Πρόεδρο, αλλά λύση δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχολιάζοντας τις χαμηλότερες τιμές πώλησης της βενζίνης στα πρατήρια του Νησιού, σε σύγκριση με τις τιμές που ισχύουν στην ελληνικλη αγορά, ο κ. Λευκαρίτης είπε πως αυτό οφείλεται, κατ΄αρχάς στο γεγονός ότι αγοράζουμε απευθείας από τα διυλιστήρια, χωρίς μεσάζοντες και κατά δεύτερο στο ότι ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι χαμηλός.» Θυμίζουμε ότι σήμερα στην Κύπρο, η τιμή της βενζίνης στην αντλία κυμαίνεται στο περίπου 1,22 ευρώ το λίτρο.

Ο Όμιλος Petrolina, ιδρύθηκε το 1961 με αρχική εμπορική επωνυμία FINA(Cyprus) Ltd, με κύρια δραστηριότητα την εμπορία πετρελαιοειδών και υγραερίου. Το 1983 ο Όμιλος εταιρειών Λευκαρίτη εξαγόρασε την εταιρεία που μετονόμασε εν αρχή σε Lina Ltd για να πάρει τη σημερινή ονομασία της, Petrolina (Holdings) Ltd, το 1999. Σήμερα ελέγχει ένα δίκτυο 100 πρατηρίων καυσίμων στο Νησί, είναι εισηγμένη στην κυπριακή κεφαλαιαγορά από το 2000, ενώ έχει εξαγοράσει από το περασμένο έτος, την ελληνική Silk Oil.