Η Colonial τα Κατέβαλε, το FBI τα Βρήκε

Εχουν γνώση οι φύλακες... ή τουλάχιστον την απέκτησαν στην πορεία. Η χαρά των χάκερς που επιτέθηκαν στην Colonial Pipeline τον προηγούμενο μήνα, με συνέπεια τη μαζική έλλειψη καυσίμων στους σταθμούς εφοδιασμού της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, δεν κράτησε πολύ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέκτησε χθες, περίπου 2,3 εκατομμύρια δολάρια από τα λύτρα που καταβλήθηκαν σε κρυπτονόμισμα από την Colonial Pipeline Co, σε μια επιχείρηση εντοπισμού των ιχνών των χάκερ, που έκαναν την πιο σοβαρή κυβερνοεπίθεση που έχει καταγραφεί σε αμερικανικό έδαφος.  Τα ανώνυμα κρυπτονομίσματα είναι ο τρόπος πληρωμής της επιλογής για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Το θετικό ωστόσο, είναι ότι κάθε συναλλαγή καταγράφεται σε ένα αμετάβλητο blockchain, δίνοντας στους ερευνητές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ευκαιρίες να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τις πληρωμές.

 

 

energia.gr
Τρι, 8 Ιουνίου 2021 - 11:00

«Οι επιθέσεις με λογισμικό Ransomware είναι πάντα απαράδεκτες, αλλά όταν στοχεύουν κρίσιμες υποδομές, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια στην απάντησή μας», δήλωσε η Λίζα Μονακό, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας, «η παρακολούθηση των χρημάτων παραμένει ένα από τα πιο βασικά, αλλά ισχυρά εργαλεία που έχουμε».

Το FBI έχει στη διάθεσή του έναν ιδιωτικό κωδικό για το ξεκλείδωμα του ηλεκτρονικού πορτοφολιού των κρυπτονομισμάτων και έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς το FBI απέκτησε πρόσβαση στον κωδικό.

Δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε την κατάσχεση των χρημάτων από αυτή «τη διεύθυνση κρυπτονομίσματος» η οποία, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, βρίσκεται στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας!

Η κακόβουλη ενέργεια αποδόθηκε από το FBI σε μία συμμορία με την ονομασία DarkSide και έδρα τη Ρωσία, ενώ προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του δικτύου των αγωγών της Colonial για ημέρες, πυροδοτώντας μία αύξηση στις τιμές των καυσίμων, πανικό στους οδηγούς και έλλειψη καυσίμων σε τοπικό επίπεδο στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος παρότρυνε τα διευθυντικά στελέχη εταιριών, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των επιχειρήσεών τους κατά κακόβουλων κυβερνοεπιθέσεων.

Διαβάστε ακόμα