Αποτελεί σημάδι των καιρών το γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν ανακοίνωνε πρόσφατα ότι η χώρα του δεν αποτελεί πλέον χώρα παραγωγής πετρελαίου. Πιθανότατα δεν το εννοούσε κυριολεκτικά. «Η Σαουδική Αραβία δεν θα πρέπει να λογίζεται πλέον ως πετρελαϊκή χώρα, αλλά ως χώρα παραγωγής ενέργειας», επεξήγησε ο σαουδάραβας υπουργός μιλώντας στην S&P Global Platts την εβδομάδα που πέρασε.

Η Σαουδική Αραβία διακατέχεται από μεγάλες «πράσινες» φιλοδοξίες που περιλαμβάνουν την παραγωγή φυσικού αερίου, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υδρογόνο. «Προτρέπω τον κόσμο να αποδεχτεί αυτό ως μια νέα πραγματικότητα. Θα αναδειχθούμε νικητές σε όλες αυτές τις δραστηριότητες», είπε εμφατικά.

Η Σαουδική Αραβία θεωρείται βέβαιο πως θα επωφεληθεί από την πράσινη μετάβαση. Την ώρα που εταιρείες όπως η Exxon, η Chevron και η Shell είναι απασχολημένες με το καλοπιάνουν τα στελέχη τους που διακατέχονται από έντονες περιβαλλοντικες ανησυχίες και τα διορίζουν και στα διοικητικά συμβούλιά τους, ή με εκείνους με τους οποίους αντιπαρατίθενται στις αίθουσες των δικαστηρίων, εμφανίζονται, παράλληλα, ιδιαίτερα πρόθυμες να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την ευκαιρία που τους προσφέρουν οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Ήδη το Ριαντ έχει αυξήσει την επίσημη τιμή πώλησης του αργού που παράγει για τα συμβόλαια Ιουλίου στις αγορές της Ασίας. Όμως αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση της χώρας να επιδιώκει τις πράσινες φιλοδοξίες της, με την προώθηση της λεγόμενης «Σαουδικής Πράσινης Πρωτοβουλίας», την οποία χρηματοδοτεί μέσω των πωλήσεων πετρελαίου της. Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να παράγει το 50% της ενέργειας που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της αμιγώς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030, εν μέρει προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Σημειώνουμε ότι το 2017, οι ΑΠΕ αναλογούσαν σε μόλις ένα αμελητέο 0,02% του συνολικού μεριδίου ενέργειας του αραβικού βασιλείου.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να παράγει λιγότερο αργό στο μέλλον, ούτε σημαίνει ότι το Ριαντ σχεδιάζει να διακόψει τη χρηματοδότηση όλων των νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως αφήνει να εννοηθεί σαφώς η τελευταία, πρωτοφανής, έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην οποία αναφέρεται ότι οι χώρες του πλανήτη θα πρέπει να αποστούν από νέα έργα υδρογονανθράκων εάν θέλουν να πετύχουν την περίφημη κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η Σαουδική Αραβία έχει από καιρό υποστηρίξει ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει κυρίαρχη πηγή ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι η προτροπή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την υιοθέτηση του net-zero, όπως αυτή διατυπώθηκε στην εν λόγω έκθεση, έρχεται σε συνέχεια της περίφημης δήλωσής του ότι όποιος επινόησε το σενάριο φαίνεται να ζει στο la la land! Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου έχουν απορρίψει σθεναρά αυτή την έκθεση. Τα πετρελαϊκά έσοδα της Σαουδικής Αραβίας, με τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις όποιες «πράσινες» φιλοδοξίες που σκοπεύει να υλοποιήσει στα αμέσως επόμενα χρόνια, έχουν μειωθεί από τις αρχές του περασμένου έτους και ο κρατικός όμιλος Saudi Aramco έπρεπε να προβεί σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων του μόνο και μόνο ώστε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια που θα του επέτρεπαν  να καταβάλει το υψηλό μέρισμά του προς το κράτος! Σε κάθε περίπτωση, όταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο υποστηρίζει ότι δεν είναι πλέον χώρα παραγωγής πετρελαίου, θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη.