Κατασκοπεία από την NSA Mέσω Δανίας

Η υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας FE βοηθούσε ενεργά την αμερικανική NSA να παρακολουθεί τις επικοινωνίες της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων κορυφαίων πολιτικών στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Οι δύο υπηρεσίες είχαν θέσει υπό παρακολούθηση ακόμη και τις κυβερνήσεις των δικών τους χωρών, της Δανίας και των ΗΠΑ. 

 

energia.gr
Πεμ, 3 Ιουνίου 2021 - 11:24

«Πρόκειται για πολιτικό σκάνδαλο», σημείωσε ένας από τους στόχους των υποκλοπών, ο πρώην επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρουκ. Η NSA επέλεξε την Δανία επειδή στις ακτές της φθάνουν υποθαλάσσια καλώδια μέσω των οποίων διακινείται γιγάντιος όγκος πληροφοριών.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να ερευνήσει το ζήτημα ελήφθη το 2013, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, για το άγνωστο ώς τότε εύρος των παρακολουθήσεων από την NSA. H άκρως απόρρητη έρευνα Dunhammer ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια, αλλά πέρασαν άλλα έξι μέχρι να διαρρεύσουν οι πληροφορίες στην κοινή γνώμη.

Τα στοιχεία για το περιεχόμενο της έρευνας δημοσιεύθηκαν από την κρατική ραδιοτηλεόραση της Δανίας, DR, καθώς και μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία. Για τις χώρες πλην Γερμανίας δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη τα ονόματα των ισχυρών πολιτικών που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Για τη Γερμανία, έχει διασταυρωθεί ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση η Αγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες Πέερ Στάινμπρουκ και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο Σνόουντεν είχε ήδη αποκαλύψει ότι η Μέρκελ βρισκόταν υπό παρακολούθηση από συστήματα της NSA που λειτουργούσαν εντός της γερμανικής επικράτειας, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Οι παρακολουθήσεις που περιγράφονται στην εν λόγω έκθεση αφορούν τα έτη 2012 και 2014, όταν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρισκόταν στον Λευκό Οίκο ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. 

Επί χρόνια οι κυβερνήσεις της Δανίας γνώριζαν το πόρισμα, αλλά δεν είχαν ενημερώσει τους Σκανδιναβούς και τους Γερμανούς εταίρους τους. Τελικά, το 2020, ολόκληρη η ηγεσία της FE «ξηλώθηκε».

kathimerini.gr

 

Διαβάστε ακόμα