OPEC: «Αποσταθεροποιητική» για την Αγορά Πετρελαίου η Επίδραση της Έκθεση του ΙΕΑ που Προτείνει Τερματισμό Επενδύσεων

OPEC: «Αποσταθεροποιητική» για την Αγορά Πετρελαίου η Επίδραση της Έκθεση του ΙΕΑ που Προτείνει Τερματισμό Επενδύσεων
energia.gr
Τετ, 26 Μαΐου 2021 - 14:01

Έντονα αρνητικός είναι ο OPEC απέναντι στη νέα, αμφιλεγόμενη (βλ. εδώ) έκθεση του ΙΕΑ, με τίτλο «Net Zero by 2050», και η οποία προτείνει να μην πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ώστε να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το Reuters, εσωτερική έκθεση 

του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών εκτιμά ότι, αν οι επενδυτές λάβουν υπ’ όψιν τους τη σύσταση του Οργανισμού, η αστάθεια στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο IEA δημοσίευσε την έκθεση «Net Zero by 2050», η οποία θέτει ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2050. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο δρόμος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου προϋποθέτει τη γρήγορη και ριζική απομάκρυνση του ενεργειακού τομέα από τα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο  οποίος – σημειωτέον – συστάθηκε με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού μετά το εμπάργκο του αραβικού πετρελαίου του 1973, ο κόσμος δεν θα χρειαστεί νέα πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρα ​​από εκείνα που έχουν εγκριθεί εφέτος.

Ωστόσο, στην πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές, σε ένα σενάριο στο οποίο η ζήτηση πετρελαίου πέφτει, η παραγωγή θα συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε έναν μικρό αριθμό παραγωγών χαμηλού κόστους, αναφέρει ο IEA στην έκθεσή του. Το μερίδιο του OPEC σε μια πολύ μειωμένη παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί από περίπου 37% τα τελευταία χρόνια σε 52% το 2050, «ένα επίπεδο υψηλότερο από οποιοδήποτε σημείο στην ιστορία των αγορών πετρελαίου», σύμφωνα με τον IEA. 

Από την πλευρά του, ο OPEC, στην έκθεση εσωτερικής ενημέρωσης η οποία σχολιάζει την έκθεση του ΙΕΑ, όπως μεταφέρθηκε από το Reuters, σημειώνει: «Ο ισχυρισμός ότι δεν απαιτούνται νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά το 2021 έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα που εκφράζονται συχνά σε άλλες εκθέσεις του IEA και θα μπορούσε να είναι η πηγή πιθανής αστάθειας στις αγορές πετρελαίου, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ορισμένους επενδυτές».

Επιπλέον, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν οικονομική και τεχνική βοήθεια για να έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν στην πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές, επισημαίνει ο OPEC. 

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι μόλις πριν από δύο μήνες, ο Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ, είχε δηλώσει ότι η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να λάβουν διεθνή οικονομική υποστήριξη, καθώς και να εξασφαλίσουν ισχυρή κυβερνητική δέσμευση και βοήθεια, ώστε σταδιακά να καταργήσουν τη χρήση άνθρακα και να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών.