Το Μεγάλο Ξεκαθάρισμα

Ορατά είναι πλέον τα αποτελέσματα της πρόσφατης αναδιοργάνωσης σε διοικητικό και επιστημονικό επίπεδο στην ΡΑΕ , που πιστώνεται κυρίως στον πρόεδρο Καθηγ. Θανάση Δαγούμα, πράγμα που επέτρεψε στον Ρυθμιστή την γρήγορη σχετικά αξιολόγηση των χιλιάδων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για άδειες παραγωγής ΑΠΕ από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ από ένα σύνολο 1865 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον κύκλο Δεκεμβρίου, που αντιστοιχεί σε 45 GW ισχύ, 1544 αιτήσεις ( εκπροσωπώντας 34,4 GW) πληρούσαν τα κριτήρια και άρα προεγκρίθηκαν 

energia.gr
Παρ, 21 Μαΐου 2021 - 12:04

με τους επενδυτές να καλούνται να καταβάλλουν το τέλος έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού. Το υπόλοιπο των αιτήσεων περίπου 10GW αντιμετωπίζει προβλήματα επικαλύψεων γης. Τελικά από το ταμείο της ΡΑΕ πέρασε σχεδόν το 75% των εγκεκριμένων έργων που φαίνεται να αντιστοιχεί σε ισχύ 25 GW.

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε την μεγάλη επενδυτική σημασία των υποβληθέντων αιτήσεων επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις πολλών παρατηρητών της αγοράς ότι το εκφρασθέν ενδιαφέρον ήταν σε μεγάλο βαθμό όψιμο, αν δεν άγγιζε τα όρια της φούσκας, αφού από τα αρχικά 45 GW προχώρησε στο επόμενο στάδιο μόνο το 55%. Μένει να δούμε αν θα επαναληφθεί η ίδια εικόνα και για τον κύκλο Μαρτίου όπου σύμφωνα με πληροφορίες του πόρταλ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο ξεκαθάρισμα!

Διαβάστε ακόμα