Μεγάλη ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης για το 2021 εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς, όπως τονίζει στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε χθες (12/5), η πετρελαϊκή ζήτηση έχει ήδη ξεπεράσει την προσφορά και το χάσμα αυτό αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι το Ιράν ενδεχομένως να αυξήσει τις εξαγωγές του, ενώ η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού ισχυροποιεί τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία. Μετά από σχεδόν έναν χρόνο ισχυρού περιορισμού του πετρελαϊκού εφοδιασμού από τον OPEC+, τα αποθέματα πετρελαίου,

που ήταν πλήρη σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του σοκ της πετρελαϊκής ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το προηγούμενο έτος, έχουν πλέον επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα πετρελαίου του βιομηχανικού τομέα των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο κατά 25 εκατ. βαρέλια στα 2,951 εκατ. βαρέλια, περιορίζοντας τη μαζική συγκέντρωση (overhang) πετρελαϊκών αποθεμάτων έναντι του πενταετούς μέσου όρου σε μόλις 1.7 εκατ. βαρέλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποθέματα πετρελαίου συνέχισαν να μειώνονται και τον περασμένο Απρίλιο.

 

Επίσης, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψει το 2021 κατά περίπου 5.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τις απώλειες των 8.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2020 λόγω του αντίκτυπου που είχε η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία και τις μεταφορές, με την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση να επιστρέφει στα προ κορωνοϊού επίπεδα έως το 2022.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν χθες (12/5) λόγω αρκετών παραγόντων, όπως τα σημάδια της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, οι αισιόδοξες προβλέψεις για την ζήτηση ενέργειας που υποστηρίζονται από τους εντατικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, παρόλο που καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων σε Ινδία και Βραζιλία, αλλά και από τις πρόσφατες προβλέψεις του OPEC, ο οποίος, προ ολίγων ημερών, εκτίμησε ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021.

 * Διευθυντής Μελετών του ΙΕΝΕ