Γ. Στάσσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στρατηγικοί Στόχοι της ΔΕΗ η Απολιγνιτοποίηση, η Στροφή στις ΑΠΕ και η Εξωστρέφεια  

Γ. Στάσσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στρατηγικοί Στόχοι της ΔΕΗ η Απολιγνιτοποίηση, η Στροφή στις ΑΠΕ και η Εξωστρέφεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 12 Μαΐου 2021 - 08:10

Στο δρόμο που οδηγεί στο μέλλον βαδίζει η ΔΕΗ σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Γιώργο Στάσση. Μιλώντας, χθες, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής της Επιχείρησης είπε πως τα οικονομικά προβλήματα είναι πλέον παρελθόν και πως η απολιγνιτοποίηση και η στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια καθορίζει την πορεία της στις δεκαετίες που έρχονται. 

 Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης είπε ότι σήμερα έχει περάσει το πρώτο δύσκολο στάδιο, δηλαδή από τις ζημιές προς την ανάπτυξη, αφού σημείωσε κέρδη ύψους 880 εκατ. ευρώ το 2020. Η ΔΕΗ εξυγιαίνεται οικονομικά και πατάει γερά στα πόδια της τόνισε.

«Η κεφαλαιοποίοηση έχει αυξηθεί από 300 εκατ. ευρώ το 2019 σε πάνω από 2 δις. ευρώ με πολλούς νέους επενδυτές να τοποθετούνται μακροπρόθεσμα. Αντίστοιχα, επιτυγχάνθηκε πιστοληπτική αναβάθμιση και το επιχειρηματικό σχέδιο αντιμετωπίζεται θετικά από την αγορά» συνέχισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται πλέον στο στάδιο της σταθεροποίησης και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της επέκτασης των δραστηριοτήτων της σε νέες αγορές και στο εξωτερικό.

«Πρέπει να κοιτάξουμε με θάρρος το μέλλον. Είναι το ξεκίνημα ενός διαλόγου ώστε η ΔΕΗ να γίνει πραγματικός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσα από συνεργασίες και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες. Η πώληση του 49%  του ΔΕΔΔΗΕ θα μας δώσει τη δυνατότητα να κοιτάξουμε το εξωτερικό και τα βόρεια σύνορά μας. Είναι σημαντικό η ΔΕΗ να αποκτήσει παρουσία σε άλλες χώρες για να αναπτυχθεί και να προστατευτεί από ανταγωνιστές, να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στάσσης μίλησε ακόμη για τον «μεγάλο μετασχηματισμό» της ΔΕΗ που εισέρχεται στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης, χάρη στην απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της και των επενδύσεών της στις ΑΠΕ.

Ακολουθώντας αυτή  την τάση, η νέα ΔΕΗ εξασφαλίζει ακόμη την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας «με σεβασμό στους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως η μετάβαση θα συνοδευτεί από το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης των λιγνιτικών περιοχών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε το 2009 «ήταν ένα κρυφό μυστικό που γινόταν δίχως σχέδιο για το αύριο, ενώ πλέον αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα με σχέδιο για τη νέα εποχή». Σήμερα, το σχέδιο εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 50 ευρώ ο τόνος, «επίπεδο που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς στο παρελθόν, ενώ οι τελευταίες αναλύσεις μιλούν για 100 ευρώ ως το 2030», πρόσθεσε. 

Καθώς η υπερθέμανση του πλανήτη εντείνεται, παρά τους περιορισμούς των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων που επέφερε η πανδημία, «πρέπει να κινηθούμε πολύ επιθετικά όχι μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και σε άλλους κλάδους καθώς δεν υπάρχει χρόνος», υποστήριξε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος της Επιχείρησης είναι πλέον οι ΑΠΕ, με τον κ. Στάσση να δεσμεύεται προς αυτή την κατεύθυνση και να υποστηρίζει πως με το νέο πράσινο ομόλογο θα μπορέσει η ΔΕΗ να μειώσει τους ρύπους ης κατά περισσότερο από 40%, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι αγορές να τη θεωρούν ως μια εταιρεία με λιγότερο ρίσκο προς την οποία προσφέρουν χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού.

Όπως είπε, αυτό θα γίνει πράξη με την οριστική διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και τη στροφή στις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, έτσι ώστε το μερίδιό της στην αγορά να αυξηθεί από 2% στο 20% έως το 2024.

Ο στόχος της ΔΕΗ είναι έως το 2023 να έχει εγκαταστήσει ανανεώσιμη ισχύ της τάξης  του 1,5 GW. Ήδη, όπως είπε, ξεκίνησε η υλοποίηση των φωτοβολταϊκών έργων στην Πτολεμαΐδα με 230 μεγαβάτ, ενώ και στη Μεγαλόπολη προχωρά ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση άλλων 50 MW.

Αναφερόμενος, ακόμη στο καυτό θέμα της κατάστασης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ χρειάζονται εργαλεία και επενδύσεις για να μπορέσουν να το συντηρήσουν σωστά αλλά και να το αναβαθμίσουν.

Μίλησε επίσης και για τη δυνατότητα που προσφέρεται στους καταναλωτές να γίνουν παραγωγοί και γι΄αυτό το λόγο, όπως τόνισε, είναι χρέος της ΔΕΗ να τις φέρει στο προσκήνιο αυτές τις τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση με έξυπνους μετρητές όπως και συστήματα ελέγχου για τις ανάγκες του μέλλοντος. «Τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα επιτρέψουν να κάνουμε αυτές τις επενδύσεις», είπε εμφατικά.

Τέλος, αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση, ο κ. Στάσσης είπε ότι η ΔΕΗ οφείλει να έχει σημντικό ρόλο προκειμένου να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης στην Ελλάδα. Έως τώρα, η Επιχείρηση έχει εγκαταστήσει 200 φορτιστές με μεσοπρόθεσμο στόχο να τους φθάσει στους 10.000, κατέληξε.