«Πέρα Από την Επιστήμη και τη Θρησκεία – Νέες Φιλοσοφικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις» (Βιβλιοπαρουσίαση -Video)

«Πέρα Από την Επιστήμη και τη Θρησκεία – Νέες Φιλοσοφικές και Ιστορικές Προσεγγίσεις» (Βιβλιοπαρουσίαση -Video)
energia.gr
Σαβ, 8 Μαΐου 2021 - 14:14

Το Cognosco Team φιλοξένησε στην εκπομπή Cognosco Αναζητήσεις τον διδάκτορα φιλοσοφίας, θεολογίας, πολιτικών επιστημών και ερευνητικό εταίρο του πανεπιστημίου του Winchester, Σωτήρη Μητραλέξη, ο οποίος μας μίλησε για το νέο βιβλίο/ συλλογικό τόμο με τίτλο: “Πέρα από την επιστήμη και τη θρησκεία – Νέες φιλοσοφικές και ιστορικές προσεγγίσεις”. Τόμο που επιμελήθηκε ο ίδιος και στον όποιον συμμετείχε με τους Peter Harrison, Bernard Lightman, D. C. Schindler, Michael Hanby, Paul Tyson, John Milbank, David Bentley Hart και τον Αθανάσιο Σ. Φωκά

Στην εκπομπή συζητήθηκαν οι έννοιες της θρησκείας και της επιστήμης, οι σχέσεις μεταξύ των δυο πραγματικοτήτων σε ένα ιστορικό πλαίσιο και η δυνατότητα ή μη ειρηνικής συνύπαρξης τους.

Τη ζωντανή συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω στο κανάλι του Cognoscoteam στο Youtube:

Σχετικά με το βιβλίο:

Συγκρούεται η «επιστήμη» με τη «θρησκεία»; Συγκρουόταν ανέκαθεν; Και τι είναι, εν τέλει, η «επιστήμη» και η «θρησκεία»;

Η συζήτηση περί επιστήμης και θρησκείας, των ορίων μεταξύ τους, της δυνατότητας συνύπαρξής τους ή μιας ανέκαθεν μάχης τους, βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πάντοτε παρούσα στη δημόσια συζήτηση — στην Ελλάδα και διεθνώς. Συνήθως αυτοί οι δύο όροι, επιστήμη και θρησκεία, εκλαμβάνονται ως αυτονόητοι και περίπου προαιώνιοι, δηλαδή ως έννοιες των οποίων η προβολή σε ιστορικές φάσεις άλλες από τη δική μας δεν είναι αναχρονιστική. Όμως, η ιστορία των ιδεών και η ιστορία της επιστήμης και της θρησκείας, ως ακαδημαϊκός κλάδος,έχει κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σημειώσει σημαντικές προόδους, σύμφωνα με τις οποίες καταδεικνύεται ως ανακριβής και αναχρονιστική αυτή η χρήση των όρων. Η «επιστήμη» και η «θρησκεία»,με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται σήμερα ως έννοιες, αποτελούν νεωτερικά κατασκευάσματα — με ιδιαιτέρως πιο πολύπλοκη την πρότερη διαδρομή τους απ’ ό,τι συνήθως πιστεύεται, και απολύτως αναχρονιστική την προβολή του νεωτερικού περιεχομένου τους σε αυτήν την παλαιότερη ιστορική διαδρομή.

Το βιβλίο «Πέρα από την Επιστήμη και τη Θρησκεία: νέες φιλοσοφικές και ιστορικές προσεγγίσεις» συγκεντρώνει συνεισφορές από ιστορικούς της επιστήμης, φιλοσόφους της θρησκείας και θεολόγους, προκύπτει από το διεθνές ερευνητικό εγχείρημα After Science and Religion: Rethinking
the Foundations of Science-Religion Discourse και ρίχνει φως στην ιστορική εξέλιξη των όρων και των πεδίων γνώσης, αναλογιζόμενο σχετικά με την μελλοντική προοπτική τους. Με κεφάλαια των Peter Harrison, Bernard Lightman, D. C. Schindler, Michael Hanby, Paul Tyson, John Milbank, David Bentley Hart, Σωτήρη Μητραλέξη και επίμετρο του Αθανασίου Σ. Φωκά, πρόκειται για ένα εγχείρημα ριζικής επαναπλαισίωσης της συζήτησης πέρα από όσα συνηθίζουμε να θεωρούμε ως αυτονόητα, το οποίο φέρνει τον Έλληνα αναγνώστη για πρώτη φορά σε επαφή με σημαντικούς στοχαστές του αγγλόφωνου ακαδημαϊκού χώρου.

Βιογραφικά Συγγραφέων:

  • Ο καθηγητής Peter Harrison είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία και επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος After Science and Religion.
  • Ο Paul Tyson είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία.
  • Ο Σωτήρης Μητραλέξης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας, διδάκτωρ θεολογίας και διδάκτωρ πολιτικών επιστημών, και ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο του Winchester.
  • Ο Bernard Lightman είναι ιστορικός της επιστήμης και καθηγητής ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης στον Καναδά, πρόεδρος της History of Science Society και εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας του Καναδά.
  • Ο David Bentley Hart είναι ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και Templeton Fellow στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών του Notre Dame.
  • Ο David C. Schindler είναι αναπληρωτής καθηγητής Μεταφυσικής και Ανθρωπολογίας στο Ινστιτούτο Ιωάννης Παύλος Β΄ της Washington, D.C.
  • Ο John Milbank είναι ομότιμος καθηγητής Θρησκειολογίας, Πολιτικής και Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham και πρόεδρος του Κέντρου Θεολογίας και Φιλοσοφίας.
  • O Michael Hanby είναι αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Θρησκείας στο Ινστιτούτο Ιωάννης Παύλος Β΄ στη Washington, D.C.
  • Ο Αθανάσιος Σ. Φωκάς είναι καθηγητής Μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Μεταφραστές

Νίκος Βασιλόπουλος, Θανάσης Γαλανάκης, Γεώργιος Γρηγοράκης, Κωνσταντίνος Ζηνέλης, Αλέξιος Κακουλίδης, Σωτήρης Μητραλέξης, Μιλτιάδης Παπαδημητρόπουλος, Ζωή Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Παρίσσης, Πασχάλης Πασχαλίδης, Δημήτρης Πετάκος, Παναγιώτα Σαρρή, Παυλίνα Σκούφη, Μαρία-Χριστίνα Βαν ντερ Γουέλε.

Ξενόγλωσσος τίτλος AFTER SCIENCE AND RELIGION: RETHINKING THE FOUNDATIONS OF SCIENCE-RELIGION DISCOURSE
ISBN13 9786185289515
Εκδότης ΡΟΠΗ
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2020
Αριθμός σελίδων 256
Διαστάσεις 24x17
Μετάφραση ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Επιμέλεια ΜΗΤΡΑΛΕΞΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ