Think Βefore you Link

Με την επέλαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ευρίσκεσαι σε φάση ''τσουνάμι'' και την ανάγκη διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, αφού τα πάντα είναι σχεδόν προσβάσιμα στον επιτήδειο ερευνητή, εύλογα τίθεται το ερώτημα πως μπορεί ο μέσος πολίτης να προστατευθεί. Πέρα όμως από τον μέσο πολίτη ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούν από τον ''οδοστρωτήρα'' των social media έχουν οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης
 

energia.gr
Τρι, 27 Απριλίου 2021 - 10:34

καθότι αυξάνονται και πληθύνονται οι περιπτώσεις κατασκοπίας, κυρίως από Κίνα και Ρωσία, που διεξάγεται πλέον ανοικτά μέσω δημιουργίας ψευδό λογαριασμών (fake online accounts).

Οι κάτοχοι των λογαριασμών αυτών, συνήθως εκπαιδευμένοι χειριστές ξένων μυστικών υπηρεσιών, στοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα που λόγω της θέσεως των έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες αμυντικού ενδιαφέροντος ή σε εμπιστευτικά εμπορικά τεχνολογικά δεδομένα ή ακόμα κινούνται σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Οι εν λόγω χειριστές μέσα από πλατφόρμες όπως το linkedin πλησιάζουν τα θύματα-στόχους συνάπτοντας «φιλικές σχέσεις» και μέσω αυτών επιδιώκουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με σκοπό τη γνωριμία και αργότερα την δωροδοκία ή και τον εκβιασμό ώστε να μπορούν να αποσπούν τις πληροφορίες που επιθυμούν.

Η κατασκοπία μέσω social media έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις με την βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας, την γνωστή και μη εξαιρετέα ΜΙ5, να έχει λανσάρει κανονική καμπάνια με την κωδική ονομασία “think before you link’. Απώτερος σκοπός είναι η προστασία από στοχευμένες «επιθέσεις φιλίας» μέσω social media των 450.000 δημοσίων υπαλλήλων του βρετανικού δημοσίου ορισμένοι από τους οποίους,έχουν πράγματι πρόσβαση σε διαβαθμισμένες και εμπιστευτικές πληροφορίες. Η δε ΜΙ5 έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί αφού έχει ήδη καταγράψει 10.000 περιστατικά προσέγγισης και δημιουργίας «φιλικής» σχέσης προς άγρα πληροφόρησης.

 

Διαβάστε ακόμα