Αγορά Ηλεκτρισμού: Σημαντική Άνοδος της Μέσης ΤΕΑ και Οριακή Πτώση της Ζήτησης                    

Αγορά Ηλεκτρισμού: Σημαντική Άνοδος της Μέσης ΤΕΑ και Οριακή Πτώση της Ζήτησης
energia.gr
Τρι, 13 Απριλίου 2021 - 08:40

Αξιοσημείωτη άνοδο κατέγραψε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 5 Απριλίου και 11 Απριλίου ανήλθε στα €60,87/MWh,

δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 15,07% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €95,89/MWh και στα €27,10/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη (8/4), φτάνοντας τα €67,03/MWh.

   

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, αν και η ζήτηση ηλεκτρισμού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, οι τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς πήραν την ανιούσα εξαιτίας τόσο των υψηλών τιμών στα γειτονικά ηλεκτρικά συστήματα όσο και της μειωμένης παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ. 

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διατηρήθηκε κάτω από τις 0,9 TWh (893 GWh), με το ωριαίο φορτίο να μειώνεται κατά 17 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 978 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (85 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 48 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 37%, ενώ η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 333 GWh, σημειώνοντας πτώση 14% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 36 GWh (+2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Τέλος οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 353 GWh, καλύπτοντας το 40% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 89 GWh, κάλυψε το 10% της ζήτησης ηλεκτρισμού, σημειώνοντας χαμηλό 22 εβδομάδων.