Το "Build Back Better" (Χτίζοντας Καλύτερα το Μέλλον) ήταν η προεκλογική εξαγγελία του Τζο Μπάιντεν για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά την πανδημία. Το πραγματικό σχέδιο με τίτλο «Αμερικανικό Σχέδιο για την Απασχόληση», προέβλεπε επενδύσεις ύψους περίπου δύο τρισ. δολαρίων για την υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς και επιδοτήσεις και παροχή κινήτρων σε ομοσπονδιακούς 

και ιδιωτικούς φορείς για τη δημιουργία 500.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030. Και όλα αυτά με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας ώστε να αντιμετωπιστουν οι προκλήσεις που ορθώνει ο ανηλεής ανταγωνισμός με την Κίνα.

Μολονότι φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές, το σχέδιο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες πιθανότητες επιβίωσης της αμερικανικής βιομηχανίας φυσικού αερίου, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές της αγοράς. Για τους παρατηρητικούς, ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είπε, σε κάποια στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας του,  πως θα απαγόρευε την εξόρυξη υδρογονανθράκων με τη μέθοδο του fracking (ελληνιστί, υδραυλική ρωγμάτωση). Αυτή η φήμη στάθηκε αρκετή για να τον υποχρεώσει να διαβεβαιώνει διαρκώς περί του αντιθέτου! Και πώς να γίνει διαφορετικά όταν παιζόταν η τύχη των εκλεκτόρων της Πενσυλβάνια που φιλοξενεί το κοίτασμα σχιστολιθικού φυσικού αερίου Marcellus, ενός από τα μεγαλύτερα πεδία για το καύσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τώρα που ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές και απολαμβάνει τη νίκη του από το Λευκό Οίκο το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην Ενεργειακή Μετάβαση και πάντως, βρίσκεται μακρυά από τα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που έχει προκαλέσει μικτές αντιδράσεις από το κατεστημένο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι αντιδράσεις είναι κατανοητές. Τα σχέδια για τη Μετάβαση απαιτούν ταχεία απανθρακοποίηση και ενώ η βιομηχανία έχει ανακοινώσει πως ενστερνίζεται αυτή την πολιτική προβληματίζεται ενδεχομένως τόσο με το ρυθμό με τον οποίο προιωθείται, όσο και με το κόστος που επιφέρει. Παρά ταύτα, σύμφωνα με ανάλυση μιας συμβουλευτικής εταιρείας υποδομών, το σχέδιο αφήνει, στην πραγματικότητα, τη βιομηχανία φυσικού αερίου εκτός της Μετάβασης.

Εξετάζοντας εξονυχιστικά το σχέδιο «American Jobs Plan», η εταιρεία ARBO επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές βασικές διαφορές σε συνάρτηση με τα όσα υπόσχονταν προεκλογικά ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπροεδρός του, Κάμαλα Χάρις. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, πριν από τις εκλογές ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κατανείμει σημαντικές επενδύσεις σε έργα επισκευών και αντικαταστάσεων στο σύστημα διανομής φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ότι θα δώσει προτεραιότητα στην απομόνωση και δέσμευση άνθρακα. Υποσχέθηκε, επίσης, επενδύσεις σε έργα πράσινου υδρογόνου, που θα εξασφάλιζε τη σύνδεση αυτού του δικτύου αγωγών ακόμη και μετά την απόσυρση της χρήσης φυσικού αερίου. Το τελικό σχέδιο, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό.

Σε ενημερωτικό δελτίο που διένειμε ο Λευκός Οίκος, η δέσμευση άνθρακα αναφέρεται μόνο τρεις φορές, εκ των οποίων η μία στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης των μεγάλων ρυπαντών, όπως η χαλυβουργία , η τσιμεντοβιομηχανία και η βιομηχανία χημικών. Μια δεύτερη μνεία αφορά στις πιστώσεις φόρου για τη διευκόλυνση των πολιτικών  απανθρακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της μετασκευής ορισμένων μονάδων παραγωγής ενέργειας με εγκαταστάσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Η τρίτη και τελευταία αναφορά γίνεται στο πλαίσιο της διάθεσης ποσού ύψους 15 δισ. δολαρίων για την προώθηση ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών που κρίνονται απαραίτητες για το ενεργειακό μέλλον των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει, όμως, καμία αναφορά στις επισκευές και αντικαταστάσεις του συστήματος διανομής φυσικού αερίου που υποσχέθηκαν προεκλογικά οι Μπάιντεν και Χάρις. Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν μίλησε για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Εν τούτοις, οι μόνες θέσεις εργασίας που φαίνεται να δημιουργούνται στο πλαίσιο του "American Jobs Plan" για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι αυτές που αφορούν στις ανλαγκες σύνδεσης εγκαταλελειμμένων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και η ανάκτηση εξαντλημένων πηγών. Κανείς δεν αμφιβάλει πως πρόκειται για μια παραγωγική και απαραίτητη δραστηριότητα. ‘Όμως αναμφίβολα αυτού του είδους η απασχόληση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγεί σε μια επαγγελματική σταδιοδρομία με μακροπρόθεσμες προοπτικές. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτές οι θέσεις εργασίας θα απορροφήσουν 16 δισ. δολάρια από τα 2,288 τρισ. δολάρια που διατίθενται για την ευόδωση του σχεδίου!

Κάθε νέο πακέτο έργων ομοσπονδιακών υποδομών, που αναφέρεται σε ένα μέλλον με αμιγώς καθαρή ενέργεια, θα πρέπει να προνοεί σαφώς για το θεμελιώδη ρόλο που θα συνεχίσει να παίζει το φυσικό αέριο στις δράσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διασφαλίζοντας παράλληλα, αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια για όλους τους Αμερικανούς, όπως υποστηρίζει η Διαπολιτειακή Ένωση Φυσικού Αερίου της Αμερικής.

«Οι υποδομές φυσικού αερίου δεν κατασκευάζονται με χρήματα των φορολογουμένων και επομένως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της προώθησης των συνεχιζόμενων επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση αυτών των υποδομών», τονίζεται σε ανακοίνωση της Interstate Natural Gas Association of America. .

Όμως θα πρέπει να είναι σαφές πως αυτό δεν είναι κάτι που φαίνεται να επιθυμεί η κυβέρνηση Μπάιντεν. Αντιθέτως, μοιάζει να επικεντρώνεται στο πώς να αυξήσει ταχύτερα τη δυναμικότητα ισχύος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα και να μειώσει, παράλληλα, το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πρέπει να ανησυχεί μόνο τη βιομηχανία φυσικού αερίου καθαυτή. Θα πρέπει να συνεγείρει τον κάθε χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας. Ίσως ο Πρόεδρος Μπάιντεν να αφιερώσει λίγο χρόνο προκειμένου να αναρωτηθεί γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ προσφέρθηκε, πρόσφατα, να χρηματοδοτήσει την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου, ισχύος 10 γιγαβάτ αντί να επενδύσει σε ανάλογη δυναμικότητα αιολικής ή ηλιακής ενέργειας…