Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της σεζόν για την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και για ακόμα μια χρονιά καταγράφονται χαμηλές «πτήσεις», εξαιτίας της ανασφάλειας που υπάρχει στον κόσμο, με το επίδομα θέρμανσης να μην έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τόνωση της αγοράς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και με τον κίνδυνο να μπουν λουκέτα σε πρατήρια να είναι υπαρκτός. Όπως αναφέρουν στο Energia.gr παράγοντες της αγοράς, καταγράφεται πολύ μικρή κίνηση, είτε γιατί είχαν αρκετοί πολίτες κρατήσει πετρέλαιο από την περσινή χρονιά, είτε γιατί δεν είχαν λεφτά για να «φουλάρουν». Παράλληλα, τονίζουν πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης 

 

ανέβηκε φέτος, ενώ δεν πρόκειται να ξαναγεμίσουν οι καταναλωτές φέτος. Αν ρίξουμε μια ματιά στις φετινές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και τις συγκρίνουμε με τις περσινές πράγματι παρατηρείται αύξηση στις τιμές. Ενδεικτικά, στο νομό Αττικής η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφωνόταν μέχρι τις 6/4 στα 0,937 ευρώ ανά λίτρο, όταν την αντίστοιχη περίοδο το 2020 ήταν 0,816. Στο νομό Θεσσαλονίκης στα 0,937 ευρώ ανά λίτρο, όταν το 2020 ήταν 0,802, στο νομό Κυκλάδων στο 1,087 ευρώ ανά λίτρο, όταν το 2020 ήταν 1,034. Με τα φετινά δεδομένα παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως «έχουμε μείωση 50% στην κατανάλωση, όπως μείωση καταγράφεται σε όλα τα καύσιμα». Επισημαίνουν ακόμα πως δεν βοήθησε το επίδομα θέρμανσης, ενώ σημαντικό ρόλο στην πτώση της κατανάλωσης έπαιξε και ο καιρός.

Βέβαια, το ερώτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τον κλάδο είναι εάν θα καταφέρουν να επιβιώσουν αρκετοί πρατηριούχοι σε αυτό το τοπίο, ενώ το επόμενο διάστημα θα κριθεί εάν θα δούμε λουκέτα σε πρατήρια. «Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, όταν θα ζητηθούν πίσω οι επιστρεπτέες προκαταβολές και οι φόροι», τονίζουν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας πως η μείωση 50% που καταγράφεται στην κίνηση σε συνδυασμό με αυτούς τους παράγοντες θα παίξει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα για το εάν θα μπουν τελικά λουκέτα σε πρατήρια. Μάλιστα αναφέρουν πως τα μηνύματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι δραματικά. Τέλος, αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών με τα επιδόματα και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έδωσε έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει, με τον κλάδο να ζητάει αυτή τη περίοδο οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μην επιστραφούν και να αποφασιστούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα εκκρεμή χρέη προς το δημόσιο.  Είναι γεγονός πως οι πρατηριούχοι τα τελευταία χρόνια βλέπουν πτώση στους τζίρους τους, με συνέπεια ο φόβος λουκέτων σε πρατήρια να συνεχίζει να υπάρχει.