Το Φλέγον Ζήτημα

Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως (τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς τα έξω) για επενδύσεις κάθε μορφής, ιδιαίτερα αυτών που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες, και από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για να αποθαρρύνει και να εκτοπίσει σοβαρούς και ψαγμένους επιχειρηματίες με ώριμα επενδυτικά σχέδια, ιδιαίτερα στο χώρο της αιολικής ενέργειας και στα φωτοβολταϊκά

energia.gr
Τετ, 7 Απριλίου 2021 - 17:49

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης επένδυσης  για αιολικό πάρκο στο Κιλκίς που υπερβαίνει τα 300MW που κυριολεκτικά χρονίζει στα συρτάρια του ΥΠΕΝ περιμένοντας έγκριση για υποβολή στην αρμόδια υπηρεσία της Ε. Επιτροπής όπως προβλέπει ο Ν 4643/2019 (Κεφάλαιο Ε, Άρθρο 21). Το πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΝ σφυρίζει μάλλον αδιάφορα και συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να συμμετάσχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ- πλην όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο αφού ο εν λόγω νόμος αλλά και η σχετική ντιρεκτίβα της ΕΕ είναι ιδιαίτερα σαφείς ως προς αυτό το σημείο απαλλάσσοντας τις μεγάλες ενιαίες επενδύσεις από συμμετοχή τους σε διαγωνιστικές διαδικασίες. Και όμως μιλάμε για μια ώριμη επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ και βάλε και που έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες και υποστηρίζεται από πολύ σοβαρές εταιρείες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Σήμερα (7/4) το πρωί γίναμε κοινωνοί μιας παρόμοιας περίπτωσης όπως την περιγράφει η εταιρεία ABO Wind, η οποία μάλιστα συγκάλεσε ειδική συνέντευξη τύπου για να καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε ΡΑΕ και ΥΠΕΝ (εδώ). Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα δηλώσεων των ιθύνοντων της εν λόγω εταιρείας. «Παρά τον κυβερνητικό στόχο της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή άνω του 60%, έως το 2030, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθυστερούν παρόλο που πληρούν όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Επομένως, όλες οι σχετικές επενδύσεις αναβάλλονται ή παρεμποδίζονται από τις εμπλεκόμενες αρχές, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος».

Σε ό,τι αφορά δε τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Την ανάγκη επειγουσών ρυθμίσεων για την άρση στρεβλώσεων στις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά επισημαίνει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα τον υπουργό Κώστα Σκρέκα και τη γ.γ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος αναφέρεται στις χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ για τις προσφορές σύνδεσης, στον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν τα μικρά έργα και στον κορεσμό της Πελοποννήσου. Έτσι ο Σύνδεσμος ζητεί τη μη Χρέωση ΦΠΑ στις Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ.

«Με έκπληξη παρατηρήσαμε πως ο διαχειριστής στις Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης που εκδίδει από τον Μάρτιο 2021 και μετά, χρεώνει στους επενδυτές όχι μόνο το σύνολο του προϋπολογιστικού κόστους των προβλεπόμενων έργων δικτύου, αλλά και τον ΦΠΑ 24%. Όπως είναι γνωστό τα έργα δικτύου, κατά πάγια πρακτική του διαχειριστή να εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια των σχετικών Συμβάσεων Σύνδεσης, εκτελούνται σε βάθος χρόνου περίπου 6 - 12 μηνών από την υπογραφή των σχετικών Συμβάσεων, δηλαδή από το χρονικό σημείο στο οποίο ένας επενδυτής καλείται να προκαταβάλει το κόστος τους. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιπλέον εκδίδει στους επενδυτές το σχετικό απολογιστικό Τιμολόγιο για τις δαπάνες έργων δικτύου και σύνδεσης που εκτέλεσε, 3 - 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σχετικών έργων και την ηλέκτριση της εκάστοτε Φ/Β μονάδας», αναφέρεται σχετικά.

Το μήνυμα προς τους εν δυνάμει και φερέλπιδες επενδυτές ΑΠΕ, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με μεγάλα έργα, είναι ξεκάθαρο. «Ούτε να το σκεφτείτε! Πηγαίνετε στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, στις ΗΠΑ, οπουδήποτε αλλού πλην της Ελλάδος. Η ελληνική κυβέρνηση είναι άκρως επιλεκτική στην προώθηση μεγάλων έργων ΑΠΕ». Δυστυχώς αυτή είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα. Και μη χειρότερα!

Διαβάστε ακόμα