Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, το κινεζικό και περισσότερο το ρωσικό εμβόλιο γίνονται όλο και πιο ευρέως αποδεκτά. Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να μην έχει δώσει το πράσινο φως για το περίφημο Sputnik, ωστόσο ολοένα και μεγαλώνει ο κατάλογος των ευρωπαϊκών κρατών που ήδη έχουν προμηθευθεί ή σκέφτονται να προμηθευθούν το ρωσικό εμβόλιο. Η δε Κομισιόν παρακολουθεί μάλλον αμήχανα 

την «ανταρσία» ορισμένων με προεξέχουσα την Ουγγαρία. Και πώς μπορεί να τους  αντικρούσει άλλωστε; Οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμού των Ευρωπαίων έχουν πλέον εκθέσει τις Βρυξέλλες, που βλέπουν την Βρετανία στην μετά Brexit εποχή όχι μόνο να προηγείται σημαντικά, αλλά και να αποδίδει αυτή της την επιτυχία-όχι αδίκως ομολογουμένως- στην απαγκίστρωσή της από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Μάλιστα χθες οι ρωσικές αρχές που διαχειρίζονται το εμβόλιο Sputnik εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να προμηθεύσουν την Ελλάδα με εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια ακόμη και εντός του Μάϊου. Με ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του εμβολίου οι Ρώσσοι δηλώνουν έτοιμοι να στείλουν στην Ελλάδα μισό εκατομμύριο εμβόλια! Στέλνοντας το μήνυμα «μαζί είμαστε πιο δυνατοί» οι Ρώσοι ανέφεραν ότι για την  αποστολή των εμβολίων στην Ελλάδα έχουν συνυπολογισθεί οι απαιτήσεις άλλων 69 χωρών. Μάλιστα πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της στους απανταχού πολίτες που δεν μπορούν να αναμένουν πότε θα έρθει η σειρά τους να εμβολιαστούν. Ήδη αρκετοί Ευρωπαίοι  -και Έλληνες-  έχουν αδράξει την ευκαιρία, κανονίζοντας ένα ταξίδι-αστραπή στην Ρωσία προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ανοσία.  «Η Ρωσία σχεδιάζει ένα πρόγραμμα για να προσφέρει στους ανθρώπους στο εξωτερικό την ευκαιρία να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 στη Ρωσία με τη λήψη του Sputnik V από τον Ιούλιο», αναφέρει ανακοίνωση του επίσημου λογαριασμού του εμβολίου στο Twitter. «Εμβολιασμός Sputnik V στη Ρωσία! Ποιος  θα επιβιβαστεί;»  έγραψε  στο Twitter ο επίσημος οργανισμός του εμβολίου και μάλιστα στα αγγλικά, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία ανθρώπων δίπλα σε ένα αεροπλάνο, που έγραφε Sputnik. Κάλεσε τους χρήστες του Twitter να ακολουθήσουν τον λογαριασμό του, λέγοντας: «Οι ακόλουθοί  μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να αποκτήσουν #SputnikVaccinated στη Ρωσία κατά την έναρξη του προγράμματος». «Εργαζόμαστε για να ξεκινήσουμε αυτό το πρόγραμμα τον Ιούλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.  Η Ρωσία είχε παράγει 20,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τις 17 Μαρτίου, ενώ 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι από έναν πληθυσμό 144 εκατομμυρίων έχουν λάβει και τις δύο δόσεις από τον Δεκέμβριο.  Οι ρωσικές αρχές πάντως επιμένουν ότι προτεραιότητα έχουν πρώτα οι δικοί τους πολίτες.

Ήδη στην Νορβηγία ένα ταξιδιωτικό γραφείο, το World Visitor,  διαφημίζει πακέτα εμβολιασμού με το Sputnik στους Ελβετούς! Με το αζημίωτο φυσικά. Προσφέρει δύο επιλογές: Στην πρώτη ο τουρίστας θα ταξιδέψει μέχρι την Μόσχα και θα κάνει το εμβόλιο στο αεροδρόμιο, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται βίζα.  Θα κοστίσει 1.500 ευρώ και στο ενδιάμεσο θα διαμείνει στην Κωνσταντινούπολη. Στην δεύτερη, συμπεριλαμβάνεται και διαμονή στην Μόσχα για τέσσερεις μέρες με την χορήγηση του εμβολίου να πραγματοποιείται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Αυτή η επιλογή αγγίζει τα 2.000 ευρώ, ενώ και στις δύο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ιατρικά έξοδα αλλά και το κόστους ενός διερμηνέα. Στην Τουρκία πάντως είναι πιο φτηνά με το όλο πακέτο να αγγίζει τα 1.100 ευρώ μαζί με μια  τετραήμερη ξενάγηση στην Μόσχα! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή.

Και ενώ η Ρωσία χρησιμοποιεί το εμβόλιο κατά το δοκούν, υποσχόμενη βοήθεια προς όλους. Στην ΕΕ δεν έχουμε καταλήξει ακόμα για τις επιπτώσεις του εμβολίου της  Astrazeneca, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στον πληθυσμό, που πλέον εμφανίζει έντονα σημάδια κόπωσης αλλά και δυσπιστίας.