Αξιοσημείωτη πτώση κατέγραψε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 29 Μαρτίου και 4 Απριλίου ανήλθε στα €52,90/MWh,

δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 14,81% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €89,82/MWh και στα €10,40/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (29/3), φτάνοντας τα €59,84/MWh.  

  

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ και με τις καιρικές συνθήκες να βελτιώνονται και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σημαντικά, ενώ από την πλευρά τους οι σταθμοί ΑΠΕ έφτασαν σε υψηλά επίπεδα παραγωγής. Ο ανωτέρω συνδυασμός άσκησε καθοδικές πιέσεις στις τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς. Η καθοδική τάση δεν μπορούσε να ανατραπεί από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, καθώς λόγω του Καθολικού Πάσχα οι τιμές ήταν χαμηλές και στις ξένες αγορές. 

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού υποχώρησε κάτω από τις 0,9 TWh (896 GWh), με το ωριαίο φορτίο να μειώνεται κατά 420 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 988 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (92 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 55 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 43%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 387 GWh, σημειώνοντας υψηλό 7 εβδομάδων. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 36 GWh (-30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 283 GWh, καλύπτοντας το 32% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 115 GWh, κάλυψε το 13% της ζήτησης ηλεκτρισμού.