Είναι Βάσιμη η Αισιοδοξία για Άνοδο της Ζήτησης Αργού;

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά παρά την απόφαση του ΟPEC+ να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα των μελών του. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί μια κάποια απορία καθώς η αγορά εξέλαβε, στην πραγματικότητα, την απόφαση αυτή ως ψήφο εμπιστοσύνης στη ζήτηση και όχι ως μια ενέργεια που την υπονομεύει. Ορισμένοι αναλυτές εικάζουν πως το έλλειμμα προσφοράς αργού που ήδη παρατηρείται, είναι πιο πιθανό να επιταχυνθεί, κάτι που ενισχύει τρόπον τινά την άποψη περί ανάκαμψης της ζήτησης. Στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, το διεθνές καρτέλ συμφώνησε να αυξήσει σταδιακά την ημερήσια παραγωγή του και να προσθέσει εξτρά δυναμικότητα τουλάχιστον 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς ποντάρει, ακριβώς, στο ότι θα αυξηθεί η ζήτηση.

energia.gr
Σαβ, 3 Απριλίου 2021 - 03:50

Με αυτή την κίνηση, ο OPEC+ ανέστρεψε την προεξοφλημένη από τις αγορές πτώση των τιμών του αργού κατά την εβδομάδα που έληξε, με τα futures του Brent και του West Texas Intermediate να διαπραγματεύονται σε υψηλότερα επίπεδα. Καταλύτες για τη διαμόρφωση του κλίματος στις αγορές εμπορευμάτων ήταν, ακόμη, η επανεκκίνηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στη διώρυγα του Σουέζ, το ισχυρότερο δολάριο, αλλά και οι φόβοι για τυχόν αύξηση του προσφοράς πετρελαίου από το Ιράν. Το Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark έκλεισε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου, στα 64,86 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,70%.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εμπορευμάτων αισιοδοξούν για τις προοπτικές  ανάκαμψης της ζήτησης πετρελαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρά την πρόσφατη αύξηση των αποθεμάτων αργού που προκαλούν τα αλλεπάλληλα lockdown στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Εν τούτοις, η διάρθρωση της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου εξακολουθεί να παραπέμπει στο γεγονός ότι η ζήτηση θα  υπερκεράσει την προσφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν όμως καλό να έχουμε υπόψη πως η ευρύτερη εικόνα της παγκόσμιας ζήτησης εξακολουθεί να παραμένει μικτή, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τις κρίσιμες παραμέτρους που διέπουν την αγορά. Καθώς οι συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 δεν δείχνουν σημεία κάμψης, τουναντίον αυξάνονται σε μεγάλα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, τόσο θα εντείνονται οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των τιμών και τις προοπτικές της ζήτησης σε μια ήδη αβέβαιη αγορά και όλα, κατά πως φαίνεται, θα κριθούν από τη μαζικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού.