Κορυφαίες Ενεργειακές Εταιρείες Συγκροτούν Ισχυρή Συμμαχία για την Προώθηση Λύσεων Ανανεώσιμου Υδρογόνου στην Ε.Ε.

Κορυφαίες Ενεργειακές Εταιρείες Συγκροτούν Ισχυρή Συμμαχία για την Προώθηση Λύσεων Ανανεώσιμου Υδρογόνου στην Ε.Ε.
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 24 Μαρτίου 2021 - 08:05

Η ENEL συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν, πρόσφατα, τον Χάρτη Πολιτικής της Συμμαχίας για το Ανανεώσιμο Υδρογόνο στην Ευρώπη, που φιλοδοξεί να θέσει την Γηραιά ήπειρο στην πρωτοπορία της παγκόσμιας προσπάθειας για την υιοθέτηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον. Η Συμμαχία για το Ανανεώσιμο Υδρογόνο, (Renewable Hydrogen Coalition) που δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, υποστηρίζεται από μια μεγάλη ομάδα εταιρειών που καλύπτουν όλο το φάσμα της ενεργειακής αλυσίδας αξίας – σ.σ. ως αλυσίδα αξίας υπονοείται το σύνολο των δραστηριοτήτων που απαιτούνται για την παραγωγή μιας ομάδας προϊόντων, που εκτείνεται από το αρχικό στάδιο προμήθειας της εισροής και των διαφόρων σταδίων επεξεργασίας, μέχρι τη διάθεσή τους στην αγορά. 

Ο Χάρτης Πολιτικής του Συνασπισμού καθορίζει τα θεμελιώδη δεδομένα πολιτικής που επιτρέπουν την κλιμάκωση και τη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης και ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Kadri Simson, δήλωσε πως το ανανεώσιμο υδρογόνο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο σε ένα βιώσιμο, αποδοτικό και σύγχρονο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ. «Θα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ευρώπη να ενθαρρύνει την πράσινη ανάκαμψη, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αποτελέσει παγκόσμιο παράδειγμα στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Η Κομισιόν εγκαινίασε τη φιλόδοξη στρατηγική της για το υδρογόνο το περασμένο έτος και αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που παρατηρώ ότι ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει δράση. Πρέπει να ενισχύσουμε όλους τους κρίκους της ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας του υδρογόνου και αυτό ακριβώς έχει αναλάβει να κάνει η Συμμαχία Ανανεώσιμου Υδρογόνου, με τον χάρτη που δημοσίευσε», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να απανθρακοποιήσει το ενεργειακό της σύστημα. Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια θα αναλάβει να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το έργο. Όμως, ορισμένοι τομείς δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν. Για αυτούς, το ανανεώσιμο υδρογόνο θα είναι ο χαμένος κρίκος. Η αιολική ενέργεια καλύπτει ήδη το 16% της ζήτησης ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, αλλά  η ήπειρος θα χρειαστεί να εγκαταστήσει πολλά περισσότερα αιολικά πάρκα για να καλύψει τη ζήτηση και για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της να μετατραπεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία και τις λύσεις ανανεώσιμου υδρογόνουων », δήλωσε από την πλευρά του, ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope.

Παράλληλα η κα Walburga Hemetsberger, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SolarPower Europe, υποστήριξε πως η επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, θα απαιτήσει σημαντική αύξηση της εγκατάστασης ανανεώσιμων έργων σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Ως η πιο οικονομικά αποδοτική ενεργειακή τεχνολογία στα χρονικά, η ηλιακή ενέργεια  είναι έτοιμη να συνεισφέρει για την ευόδωση αυτού του τολμηρού εγχειρήματος. Όμως, η επίτευξη του στόχου για την πλήρη απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής από την Ευρώπη, απαιτεί τη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου, ως αναγκαίο συμπλήρωμα  του  άμεσου εξηλεκτρισμού της οικονομίας. «Προκειμένου να υποστηρίξουμε το υδρογόνο με ανανεώσιμες πηγές έντασης εργασίας, πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη πιο ισχυρά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. καθώς και τυποποιημένες διαδικασίες αδειοδότησής τους. Αυτό θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διατηρήσει το στέμμα της ως ηγέτιδα δύναμη σε αυτή τη μελλοντική τεχνολογία», ανέφερε σχετικά.

Η Συμμαχία Ανανεώσιμου Υδρογόνου απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις εταιρείες που συμμερίζονται το όραμά της, από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και τεχνολογίας καθώς και νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν δεσμευτεί να εκπληρώσουν το στόχο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, να  ενταχθούν σε αυτή και να συνυπογράψουν το Χάρτη Πολιτικής.