Οι 5 Μεγάλες Πετρελαϊκές Έβγαλαν $20,5 δισ το 2020, αλλά Πλήρωσαν στους Μετόχους $49,9 δισ.

Οι 5 Μεγάλες Πετρελαϊκές Έβγαλαν $20,5 δισ το 2020, αλλά Πλήρωσαν στους Μετόχους $49,9 δισ.
energia.gr
Παρ, 5 Μαρτίου 2021 - 12:06

Οι πέντε μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο ξόδεψαν συλλογικά 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τις πληρωμές των μετόχων από ό, τι παρήγαγαν από δραστηριότητες, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Ενέργειας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA). Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε supermajors - ExxonMobil, Chevron BP, Total και Shell - δημιούργησαν 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια

σε ελεύθερη ταμειακή ροή, που ορίζεται ως το ποσό που κερδίζουν από τις βασικές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες μείον τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Εν τω μεταξύ, ανταμείβουν τους μετόχους με 49,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα και μετοχές εξαγοράς το 2020.

"Αυτά τα αποτελέσματα επισημαίνουν μια σκληρή πραγματικότητα", δήλωσε ο Trey Cowan, αναλυτής ενέργειας της IEEFA και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Οι επενδυτές δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στους υπερθεματιστές πετρελαίου και φυσικού αερίου για να δημιουργήσουν άφθονες, βιώσιμες αποδόσεις μετρητών».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι πέντε εταιρείες έχουν αναφέρει 325 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ ανταμείβουν τους μετόχους με 561 δισεκατομμύρια δολάρια - πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια - σε μετοχές και μερίσματα.

Ουσιαστικά χρηματοδοτούν τους επενδυτές τους με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την ανάληψη μακροπρόθεσμου χρέους. Παρόλο που η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η αύξηση της ζήτησης από τη χαλάρωση της παγκόσμιας πανδημίας COVID έχουν προκαλέσει αισιοδοξία, οι επενδυτές αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη. Οι παγκόσμιες βαθμολογίες της Standard & Poor's μείωσαν τις βαθμολογίες τόσο της ExxonMobil όσο και της Chevron σε AA-, σημειώνοντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει ένα "πιο δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας".