Το "Πράσινο" Πωλητήριο της Κυβέρνησης στα Νησιά του Αιγαίου Δημιουργεί Πολλά Ερωτήματα

Πριν δύο περίπου μήνες ήταν η Αστυπάλαια, εχθές ανακοινώθηκε η Χάλκη και αύριο ποιος ξέρει μπορεί να βάλουν πωλητήριο ακόμα και το Καστελόριζο!  Διάχυτη είναι πλέον η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους των μικρών νησιών στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα ότι η κυβέρνηση έχει καταστρώσει κρυφό σχέδιο για την εκχώρηση "πράσινων" δικαιωμάτων των νησιών σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες. Βάσει του σχεδίου αυτού, παρατηρούν τοπικοί παράγοντες, οι εταιρείες άγνωστο έναντι ποίων ανταλλαγμάτων έχουν αναλάβει να αναπτύξουν συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και κυρίως να αντικαταστήσουν τους μικρούς έτσι και αλλιώς στόλους αυτοκινήτων που κινούνται στα νησιά με ηλεκτρικά οχήματα.

energia.gr
Πεμ, 4 Μαρτίου 2021 - 10:14

Όμως, όπως τονίζουν οι ανωτέρω παράγοντες, οι προτεραιότητες των ακριτικών νησιών δεν είναι η ηλεκτροκίνηση αλλά θέματα όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός, που όμως δεν έχουν επιλυθεί στα περισσότερα μικρά νησιά.

Ενώ είναι γνωστές και απόλυτα εξακριβωμένες οι ανάγκες ηλεκτροδότησης των Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΜΔΝ). Η ΔΕΗ, που έχει σήμερα την ευθύνη ηλεκτροδότησης των νησιών με αυτόνομους πετρελαϊκούς σταθμούς και έχει καταρτίσει συγκεκριμένα σχέδια και μελέτες για την μετάβαση τους σε συστήματα καθαρής ενέργειας, παρακάμπτεται πλήρως και αίφνης καλούνται οι ξένοι (που δήθεν διαθέτουν την τεχνογνωσία) να σώσουν την κατάσταση.

Δεν γνωρίζουμε πραγματικά που αποβλέπει και για ποιούς  λόγους επιχειρείται τώρα η ανάμειξη Γερμανικών (βλέπε Volkswagen στην περίπτωση της Αστυπάλαιας) και Γαλλικών (βλέπε PSA- Citroen, Peugeot στην περίπτωση της Χάλκης) εταιρειών στα Ελληνικά νησιά αλλά προκαλεί έντονα το κοινό αίσθημα η σπουδή της κυβέρνησης να εκχωρήσει δικαιώματα σε ξένες εταιρείες και μάλιστα χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες. Λες και δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο η προγραμματισμός από την ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των ΜΔΝ με υβριδικά συστήματα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας και θα έρθουν τώρα οι ξένες εταιρείες να μας "σώσουν" και να μας "οδηγήσουν" αυτές επενδύοντας στην Ενεργειακή Μετάβαση.

Το ερώτημα παραμένει και είναι ενοχλητικό για την ίδια την κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενους της. Τι πραγματικά επιδιώκουν με την απροκάλυπτη εμπλοκή ξένων εταιρειών στην καρδιά του Αιγαίου; Τα σχέδια περί ενεργειακής μετάβασης και ηλεκτροκίνησης είναι παραπλανητικά και πραγματικά δεν πείθουν κανένα, ενώ προσβάλλουν τη νοημοσύνη των κατοίκων και του Ελληνικού λαού γενικότερα. Αιδώς Αργείοι! 

Διαβάστε ακόμα