Εξοικονομώ: Μηχανικοί Προτείνουν Σύστημα Μοριοδότησης με Ενεργειακά, Εισοδηματικά και Κοινωνικά Κριτήρια

Εξοικονομώ: Μηχανικοί Προτείνουν Σύστημα Μοριοδότησης με Ενεργειακά, Εισοδηματικά και Κοινωνικά Κριτήρια
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 23 Φεβρουαρίου 2021 - 08:10

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ και η εφαρμογή του έχει προκαλέσει μια μεγάλη συζήτηση, σε σχέση με το κατά πόσο πέτυχε τους στόχους που έθεσε. Η χρονική προτεραιότητα που αποτέλεσε ένα βασικό κριτήριο για την εισαγωγή στον τελευταίο κύκλο του προγράμματος βρέθηκε στο στόχαστρο των μηχανικών την προηγούμενη περίοδο. Μηχανικοί 

παρουσίασαν χθες κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου την πρότασή τους που έχει ως προϋπόθεση, όσο καλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση πετυχαίνει ο ωφελούμενος, τόσο περισσότερα μόρια να παίρνει. Την πρόταση ανέπτυξαν τα μέλη της ομάδας εργασίας του Τμήματος Κεντροδυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ κ. Ευάγγελος Κατσαρός, πολιτικός μηχανικός, κ. Κωνσταντίνος Νάτσης, Πολιτικός Μηχανικός και κ. Θωμάς Μπαγιάρας, μηχανολόγος μηχανικός. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην ανάγκη να καταργηθεί ο κανόνας της χρονικής προτεραιότητας και να αντικατασταθεί με την τριπλή μοριοδότηση (ενεργειακή, εισοδηματική, κοινωνική), να δοθεί έμφαση στη σχέση κόστους-οφέλους. Παράλληλα, να υπολογίζεται η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση, ώστε το πρόγραμμα να γίνει πιο κοινωνικό και να δοθεί έμφαση στη χρήση των ΑΠΕ και των παθητικών συστημάτων.

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν επισημάνθηκαν αρκετά ζητήματα που αναδείχθηκαν και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύκλου, όπως εκείνο του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, που σύμφωνα με τους ομιλητές πρέπει να αναθεωρηθεί. Επίσης, επισημάνθηκε το πρόβλημα της συνεννόησης για τους κοινόχρηστους χώρους μιας πολυκατοικίας, με μηχανικούς να αναφέρουν πως είναι λανθασμένη προϋπόθεση η συναίνεση των ιδιοκτητών.

Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος Παλλαντζάς πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου σημείωσε πως το πρόγραμμα της ενεργειακής εξοικονόμησης πρέπει να δημιουργήσει καλά παραδείγματα. Τόνισε ότι δεν  μπορεί σε ένα πρόγραμμα να μην είναι κριτήριο η εξοικονόμηση ενέργειας, εκτιμώντας πως ένα σύστημα επιδότησης στο πρότυπο της Ιταλίας θα είναι λειτουργικό.

Παράλληλα, την ανάγκη η αγορά να ξέρει ότι οποιαδήποτε στιγμή θελήσει θα μπορεί να επωφεληθεί από το πρόγραμμα χωρίς να περιμένει την εξαγγελία του εκάστοτε υπουργού τόνισε ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας, του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, κ. Τάκης Γρηγορίου. Ένα από τα βασικά εργαλεία θα μπορούσε να είναι, όπως είπε, αυτό της επιστροφής φόρου.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα των περίπου 6 εκατ. ιδιοκτησιών θα πρέπει να πετύχει το στόχο της ενεργειακής εξοικονόμησης 600.000 κτιρίων, έως το 2030. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει πριν το καλοκαίρι να θέσει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα, με νέα κριτήρια αξιολόγησης. Μεταξύ αυτών θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες. Πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας τόνιζε πως «σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που είναι ο σύμβουλος της πολιτείας, θα θέσουμε τα κριτήρια αξιολόγησης. Θα είναι φυσικά η ηλικία του κτιρίου. Ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτίριο τη δεκαετία του ’60, του ’50, του ’70, έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτήριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό».