Στη «σκιά» των εκτεταμένων διακοπών στην ηλεκτροδότηση που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» και ενώ ακόμη και σήμερα 3.500 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα στην Αττική, λήγει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την απόκτηση μεριδίου 49% στον ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνονται οι εταιρείες Ardian, Macquarie και First Sentier

Καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αποτιμάται περί τα 5 δισ. ευρώ, το προς πώληση ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει στα 2,45 δισ. ευρώ, επισημαίνεται στην ανταπόκριση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου από την Αθήνα.

Ως πιθανοί πλειοδότες εμφανίζονται, επίσης, ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος είναι μέτοχος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μαζί με το καναδικό fund PSP, αν και υπογραμμίζεται ότι δεν θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Οι First Sentier και Macquarie αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενώ οι PSP, Copelouzos και Ardian δεν απάντησαν στα αιτήματά του για κάποιο σχόλιο.

Μάλλον απίθανη θεωρείται η συμμετοχή μεγάλων εγχώριων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υποδομών, όπως η ΓΕΚ Τέρνα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Όπως τονίζουν οι πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, το γεγονός ότι δημοπρατείται μειοψηφικό ποσοστό λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΔΕΗ, διαθέτει δίκτυο μήκους 242.000 χιλιομέτρων, εξυπηρετώντας 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ΔΕΗ αρνήθηκε επίσης να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ ως το 2023 για την αναβάθμιση του δικτύου του, το οποίο επλήγη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το δίκτυο αποτελείται κυρίως από εναέρια καλώδια, ευαίσθητα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης την αντικατάσταση ξεπερασμένων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας από άλλους, έξυπνους.

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου επανήλθε στο προσκήνιο αυτήν την εβδομάδα μετά τη βαριά χιονόπτωση που έπληξε τη χώρα, συμπληρώνει το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα καταλήγει επικαλούμενο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το σχέδιο για την κατασκευή υπόγειων καλωδίων σε περιοχές όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για λόγους ασφαλείας.