Κινητικότητα δείχνει να υπάρχει τελευταία με το φράγμα της Μεσοχώρας το οποίο έχει κατασκευαστεί από το 2001, έχει κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και για κάθε χρόνο που περνά και δεν λειτουργεί, η ΔΕΗ έχει απώλειες ύψους 25-30 εκατομμυρίων ευρώ. Αυριο λοιπόν Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει ταξίδι – αστραπή 

 

 

στη Δυτική Θεσσαλία με σταθμούς τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει με ελικόπτερο από την Αθήνα στις 8.00 π.μ. και αναμένεται να αφιχθεί στη Μεσοχώρα περί τις 9.00 π.μ., συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

Εκεί θα έχει ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υδροηλεκτρικό φράγμα Μεσοχώρας. Και φυσικά αναμένεται να αναφερθεί και στην εκτροπή του Αχελώου για την οποία έχει προβεί σε εξαγγελίες δύο φορές μάλιστα από το βήμα της ΔΕΘ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει κάτι από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Μένει να δούμε αν ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει απλώς τις εξαγγελίες του ή αν από τα λεγόμενά του θα προκύψει κάτι που θα σηματοδοτήσει ότι η κυβερνητική πρόθεση για την εκτροπή του Αχελώου περάσει σε φάση υλοποίησης.

Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης στα Τρίκαλα θα μιλήσει στο Μουσείο Τσιτσάνη σε μικρή σύσκεψη φορέων για την εξέλιξη των έργων στην περιοχή, κυρίως δε για το φράγμα Μεσοχώρας, αλλά και για τον οδικό άξονα κεντρικής Ελλάδος Ε65.

Πάντως το φράγμα της Μεσοχώρας είναι μια παλιά ιστορία, καθρέφτης της ελληνικής πραγματικότητας, μια μεγάλη επένδυση που μένει αναξιοποιητη 20 χρόνια μετά. Μέσα στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, έξω από το χωριό Μεσοχώρα του Νομού Τρικάλων έχει κατασκευαστεί, όπως προαναφέρθηκε από το 2001 ένα φράγμα, το οποίο επικοινωνεί μέσω σήραγγας με ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα παρακάτω. Πρόκειται για μία τεράστια επένδυση που έχει κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και που έχει τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτήσει μία πόλη σαν το Περιστέρι. Κάθε χρόνο που περνά και το φράγμα δεν λειτουργεί, η ΔΕΗ υπολογίζει απώλειες ύψους 25-30 εκατομμυρίων ευρώ. Το φράγμα μένει ανεκμετάλλευτο από το 2001.