Πρώτο Βήμα του ΔΑΠΕΕΠ για Εξομάλυνση των Σχέσεων με τους Μικρούς Παραγωγούς ΑΠΕ

Πρώτο Βήμα του ΔΑΠΕΕΠ για Εξομάλυνση των Σχέσεων με τους Μικρούς Παραγωγούς ΑΠΕ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 12 Ιανουαρίου 2021 - 08:00

Φαίνεται πως, τελικά, η τηλεδιάσκεψη που είχαν, στις 7 Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), Ιωάννη Γιαρέντη, οι εκπρόσωποι φωτοβολταϊκών συλλόγων απ΄όλη την Ελλάδα, είχε αποτέλεσμα! Ο ΔΑΠΕΕΠ ανακοίνωσε χθες

πως υιοθετεί, άμεσα, καινοτομίες που θα περιορίζoυν τη γραφειοκρατία στις σχέσεις του με τους παραγωγούς ΑΠΕ, όπως η αυτοματοποιημένη λήψη των φορολογικών ενημεροτήτων, η ψηφιακή υπογραφή των συμβάσεων και η ηλεκτρονική διακίνησή τους, με στόχο να μειωθεί δραστικά ο χρόνος διεκπεραίωσης.

Η ψηφιακή υπογραφή των συμβάσεων που ξεκίνησε από την πρώτη Ιανουαρίου, καθώς και η ηλεκτρονική διακίνησή τους, θα συμβάλει ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι καθυστερήσεις, από τις 5 ημέρες που είναι σήμερα και έναντι των 79 ημερών που ήταν  ο μέσος όρος τον Σεπτέμβριο του 2019.

Παράλληλα, επί θύραις βρίσκεται η εισαγωγή του συστήματος προσωποποιημένης πληροφόρησης, μέσω του οποίου οι επενδυτές θα μπορούν να ενημερώνονται για τη μηνιαία παραγωγή τους. Το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας των παραγωγών.

Αυτά εξήγησε με νέα τηλεδιάσκεψη στα στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), ο κ. Γιαρέντης, ο οποίος ενημέρωσε την ομοσπονδία ότι επίκειται οσονούπω η ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την ΑΑΔΕ, γεγονός που θα ανακουφίσει τη χρόνια πάλη των μικροπαραγωγών με το τέρας της γραφειοκρατίας, αν η διασυνδεση με τον ΕΦΚΑ θα καθυστερήσει με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές ενημερότητες θα συνεχισουν να αποστέλλονται και να καταχωρίζονται χειρονακτικά.

Οι χθεσινές εξελίξεις κατέστησαν δυνατές μετά την πρώτη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στις δύο πλευρές, την προηγούμενη Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου που διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες. Στη συζήτηση που υπήρξε κυριάρχησαν, κατά βάση, τα θέματα της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ, οι καθυστερήσεις των πληρωμών καθώς και τα έως τώρα δεδομένα από τη λειτουργία των αγορών του Target Model.

Ο κος Γιαρεντης μας ενημερωσε για το καινουργιο συστημα της προσωποποιημενης πληροφορησης  των παραγωγων που ξεκιναει και που μέσω προσωπικών μυνημάτων θα ενημερωνονται οι παραγωγοι για την μηνιαια παραγωγη τους. Μας τονισε ότι το συστημα θα ξεκινησει μολις ολοκληρωθει η επικαιροποιηση των στοιχειων επικοινωνιας μας, που βρισκεται ηδη σε εξέλιξη.

Στη συζητηση για τη βιωσιμοτητα του Ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ  επικράτησαν οι ανησυχίες των παραγωγών, με τον κ. Γιαρέντη να αναφέρει πως οι παρεμβασεις του ΥΠΕΝ και οι ενέσεις ρευστότητας μέσω των ΥΚΩ, του Πράσινου Τέλους και του Ταμείου Ανάκαμψης, θα λύσουν δια παντός το πρόβλημα. Επίσης, ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ τόνισε ότι τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 13 μονάδες (από το 65%, στο 78% των δικαιωμάτων ρύπων), θα τονώσουν σημαντικά τον ΕΛΑΠΕ.

Ο κ. Γιαρέντης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και εξήγησε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί από  την πλευρά του Δομικού Μετασχηματισμού. Δηλαδή, ο  Ειδικός Λογαριασμός θα πρέπει να προσαρμοσθεί στην Πραγματικότητα που από τη μία θέλει διαρκώς μειούμενη την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), τουτέστιν την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και από την άλλη, συνεχώς μεγαλύτερες εκροές που θα καλύπτουν τις ολοένα ραγδαία αναπτυσσόμενες ΑΠΕ  που θα εισέρχονται στο  Σύστημα. 

Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει νέα  επιβάρυνση με έκτακτη εισφορά στο μέλλον και υπογράμμισε πως η απόφαση να καταβληθεί η έκτακτη εισφορά του 6%, σε 12 δοσεις ήταν πρόταση του ΔΑΠΕΕΠ , έτσι ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω οικονομικές δυσχέρειες στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Όσον αφορά στο καυτό ζήτημα των πληρωμών που καθυστερούν ο κ. Γιαρέντης αποκάλυψε στα στελέχη της ΠΟΣΠΗΕΦ πως προχωρά κανονικά η πληρωμή του Σεπτεμβρίου και ξεκινά οσονούπω η πληρωμή του Οκτωβρίου. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν οφειλές από ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΗΕ και ΔΕΗ.

Πηγές της ΠΟΣΠΗΕΦ είπαν στο energia.gr, πως ιδίως η ΔΕΗ, συνηθίζει στο τέλος κάθε χρονιάς να μην καταβάλει τις δανειακές υποχρεώσεις και άλλες συσσωρευμένες υποχρεώσεις της τις μεταθέτει σε κατοπινό χρόνο.

Παλαιότερα, συνέχισαν, είχε γίνει κάποιος διακανονισμός, επωφελής για τους μικρούς παραγωγούς και τα ποσά των οφειλών είχαν μειωθεί κατά 250-260 εκατ. ευρώ, αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ΔΕΗ έχει υπαναχωρήσει και καθυστερεί εκ νέου τις πληρωμές. Η ΠΟΣΠΗΕΦ ζήτησε από τον κ. Γιαρέντη να πιέσει τους Διαχειριστές πράγμα που υποσχέθηκε.

Θυμίζουμε ότι το 2016 η ΠΟΣΠΗΕΦ είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία κατανόμαζε φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων Υπουργούς αλλά και τον τότε πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ, επειδή δεν διεκδικούσε με νομικούς τρόπους τα χρήματα που του όφειλαν αυτοί οι οργανισμοί. Τελικά κατατέθηκε αγωγή στον ΑΔΜΗΕ!

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ στον οποίο προτάθηκε από την ΠΟΣΠΗΕΦ να πάρει νομικά μέτρα, απάντησε πως δεν έχει «νόημα», επειδή ανάλογες κινήσεις έγιναν και στο παρελθόν. Εξάλλου, η βασική αιτία των καθυστερησεων από πλευράς ΔΕΗ έγκειται στον υψηλό αριθμό των ανείσπρακτων λογαριασμών, που αποτελεί ευρύτερο πρόβλημα της οικονομίας, κατά τον κ. Γιαρέντη.

«Έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση, οι Διαχειριστές θα καταβάλουν τα οφειλόμενα, αλλά και πάλι θα αφήσουν πίσω τους ένα μαξιλάρι 300 εκατ., σήμερα μπορεί να έχει αυξηθεί στα 400 εκατ. ευρώ!», μας είπαν χαρακτηριστικά, πηγές της ΠΟΣΠΗΕΦ.