Το 2021 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να φανεί εάν η προεδρία Μπάιντεν θα συνδεθεί με την προώθησή τους. Αναλυτές αναφέρουν πως η μετάβαση αυτή θα πρέπει να γίνει υπεύθυνα. Το 2021, οι επενδύσεις σε νέα έργα ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους «ανταγωνιστές» τους. Εν μέσω αυτής της πράσινης ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας, υπάρχουν

άλλες ΑΠΕ χαμηλών εκπομπών που δεν πρέπει να παραβλεφθούν, όπως η γεωθερμική ενέργεια. Σύμφωνα με την Wood Mackenzie και την Solar Energy Industries Association, οι αμερικανικές εταιρείες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας εγκατέστησαν 3,8 GW το 3ο τρίμηνο του 2020.  Η έκθεση αναφέρει το ρεκόρ 19 GW σε νέες εγκαταστάσεις το 2020, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 43% ετησίως, σε σύγκριση με το 2019. «Αυτή η έκθεση δείχνει την απίστευτη ανθεκτικότητα των εταιρειών και των εργαζομένων μας απέναντι στην πανδημία και τη συνεχιζόμενη ζήτηση για καθαρές, προσιτές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Abigail Ross Hopper, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Ηλιακών Βιομηχανιών.

Η οικιακή αγορά ηλιακής ενέργειας - η οποία επλήγη περισσότερο από τις επιχειρηματικές επιπτώσεις της πανδημίας - ξεπέρασε τις προσδοκίες ανάκαμψης, αυξάνοντας το 14% σε σχέση με το 2ο  τρίμηνο του 2020 αλλά παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 1ου  τριμήνου του 2020, αναφέρει η έκθεση." Οι πολιτείες με τη μεγαλύτερη πτώση εγκατάστασης το 2ο τρίμηνο του έτους είχαν επίσης τη μεγαλύτερη ανάκαμψη το 3ο τρίμηνο του 2020, όπως η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ όπου οι περιορισμοί ήταν σημαντικοί", δήλωσε η Michelle Davis, αναλύτρια της Wood Mackenzie.

Σε ό, τι αφορά την γεωθερμία, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ επισημαίνει το «τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό της γεωθερμίας» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, το Συμβούλιο Γεωθερμικών Πόρων υπογραμμίζει το μεγάλο δυναμικό γεωθερμικής ενέργειας στην Καλιφόρνια, όμως βλέπει ελλείψεις στο επίκεντρο της «ελαχιστοποίησης των βραχυπρόθεσμων οικονομικών δαπανών.

Η Γερουσία της Καλιφόρνια καθιέρωσε μια πολιτική ορόσημο που απαιτεί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν το 100% των λιανικών πωλήσεων, έως το 2045.  Η πολιτική απαιτεί τη μετάβαση σε μηδενικό άνθρακα. Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Ενέργειας Καλιφόρνιας ενέκρινε ένα σχέδιο που θα επενδύσει έως και 115 εκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των σταθμών τροφοδοσίας στην πολιτεία που υποστηρίζει ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου (FCEVs).

Η χρηματοδότηση διπλασιάζει σχεδόν τις κρατικές επενδύσεις μέχρι σήμερα και θα βοηθήσει την Καλιφόρνια να επιτύχει σχεδόν το στόχο της να αναπτύξει 200 δημόσιους σταθμούς τροφοδοσίας υδρογόνου.