Από την μια πλευρά οι απανωτές ανακοινώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την εξεύρεση αξιόπιστου εμβολίου και η προθυμία των διαφόρων κυβερνήσεων να εμβολιάσουν ομαδικά τους πολίτες τους και αφετέρου η δηλωθείσα πρόθεση από το στρατόπεδο του προέδρου Τράμπ για ομαλή μετάβαση της κυβέρνησης στον εκλεγέντα στο προεδρικό αξίωμα Τζο Μπάιντεν έχουν επαναφέρει ένα βαθμό αισιοδοξίας στις αγορές. 

 

Το είδαμε την περασμένη Παρασκευή (27/11) με την εκτίναξη του Dow σε ιστορικά υψηλά και το βλέπουμε αυτή την εβδομάδα με την ανάκαμψη των τιμών στην ευρύτερη αγορά ενέργειας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Αυτό αντανακλάται στην μερική ανάκαμψη των τιμών του αργού αλλά και του φυσικού αερίου, κάτι που είναι ιδιαίτερα ορατό στις τιμές του LNG.

Και μπορεί η υπό εξέλιξη χειμερινή σύνοδος των κρατών μελών του OPEC - που παραδοσιακά διεξάγεται στην Βιέννη αυτή την περίοδο κάθε χρόνο αλλά εφέτος πραγματοποιείται διαδικτυακά με κέντρο αναφοράς το κτίριο του Οργανισμού στην Αυστριακή πρωτεύουσα - να μην έχει ακόμα  καταλήξει σε μια κοινή απόφαση για την συνέχιση των ισχυόντων περικοπών, όμως, τα πρόδρομα σήματα από διάφορες πηγές δείχνουν ότι μετά την αναμενόμενη για αργότερα σήμερα θετική ψήφο της Ρωσίας θα υπάρξει consensus. Σύμφωνα  με την πρόταση του τρέχοντος προέδρου  του Οργανισμού, του Αλγερινού υπουργού ενέργειας Abdelmadjid Attar, θα πρέπει να συνεχιστούν οι σημερινές περικοπές στην συνολική παραγωγή των OPEC+, οι οποίες ανέρχονται στα 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα (σε μια παγκόσμια παραγωγή που εκτιμάται στα 93,5 εκατ. βαρ. και που είναι αισθητά μειωμένη από αυτή του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, όπου είχε ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρ.).

Διάγραμμα 1: Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λονδίνου κατά τους τελευταίους 6 μήνες
Πηγή: The ICE

Μέχρι χθες το βράδυ δεν ήτο καθόλου σίγουρο ότι θα υπήρχε τελικά συμφωνία στους κόλπους του Οργανισμού για συνέχιση της μειωμένης παραγωγής, καθότι υπήρχαν κράτη μέλη, όπως τα ΗΑΕ και το Ιράκ, που  επέμεναν για μια αύξηση της τάξης των 2,0 εκατ. βαρ./ημέρα, ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. Όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της σημερινής υπερπροσφοράς, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,5-3,0 εκατ. βαρ./ημέρα κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους σε περίπτωση που ο OPEC αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή του. Με αναμενόμενο αποτέλεσμα την επιστροφή των τιμών του αργού σε καθοδική τροχιά. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι χάρις στην απόφαση του OPEC+ τον περασμένο Απρίλιο για μείωση της παραγωγής άνω των 10,0 εκατ. βαρ./ημέρα, κατέστη δυνατή η ανάκαμψη των τιμών από τα $18 το βαρέλι Brent - και τις αρνητικές τιμές  που είδαμε την ίδια περίοδο στις ΗΠΑ - στην ζώνη των $40-$45 το βαρέλι που έχει κυμανθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ως αποτέλεσμα του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγορές, με μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας για την ομαλή μετάβαση εξουσίας στην Ουάσιγκτον να έχει εκλείψει μετά την παραδοχή του στρατοπέδου Τράμπ για την εκλογική ετυμηγορία και τις σχεδόν παράλληλες ανακοινώσεις από τις φαρμακευτικές για την έλευση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, από την περασμένη Πέμπτη (26/11) παρατηρείται σταθερή ανάκαμψη των τιμών του αργού, οι οποίες για την ποικιλία Brent ξέφυγαν για τα καλά από το upper limit των $45 το βαρέλι και κινούνται πλέον στην περιοχή των $48-$49 το βαρέλι. Σήμερα το πρωί, το Brent κατέγραφε κέρδη 0,25% και πωλείτο στα $48,37 το βαρέλι για παραδόσεις Ιανουαρίου, ενώ το Αμερικανικό WTI διαπραγματεύετο στα $45,33 με κέρδη 0,11%.

Διάγραμμα 2: Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λονδίνου κατά τους τελευταίους 3 μήνες

 

Πηγή: The ICE

Η ανάκαμψη των τιμών του αργού και του θετικού κλίματος που αυτή έχει δημιουργήσει, ως αναμένετο, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του φυσικού αερίου, όπου για τα forward συμβόλαια LNG μηνός Ιανουαρίου παρατηρείται αύξηση +2,5% στα $7,325/mmbtu, ενώ τα συμβόλαια Φεβρουαρίου διαπραγματεύονται σε ακόμα υψηλότερες τιμές στα +5,4%. Αντίστοιχες είναι οι παρατηρούμενες αυξήσεις στα συμβόλαια TTF.

Διάγραμμα 3: Εξέλιξη τιμών φυσικού αερίου

Πηγές: Bloomberg, CSI, NGI

Μένει να αποδειχθεί αν το σημερινό ευνοϊκό για την αγορά ενέργειας κλίμα θα διατηρηθεί, ενόψει του ιδιαίτερα μοχθηρού δεύτερου κύματος της πανδημίας που μετρά χιλιάδες  νεκρούς κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο ή αν ο γρήγορος εμβολιασμός θέσει τελικά τέρμα στην εξάπλωση και τους φόβους για παρατεταμένους εγκλεισμούς με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.