Δε φαίνεται να αλλάζει ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ σε σχέση με την έναρξη των αιτήσεων για τον νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», παρά τις επιστολές που έχουν στείλει στο υπουργείο παραρτήματα του ΤΕΕ. Οι μηχανικοί έχουν εκδηλώσει από τις αρχές του Νοεμβρίου τις επιφυλάξεις τους, σε σχέση με την έναρξη του προγράμματος, εξαιτίας των προβλημάτων 

που έχουν δημιουργηθεί από τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΝ τα μηνύματα που φτάνουν είναι θετικά ως προς τον ενδιαφέρον των πολιτών γύρω από το πρόγραμμα. Είναι φανερό άλλωστε πως η προσήλωση του ΥΠΕΝ στο στόχο υλοποίησης του προγράμματος εξηγείται από τη συνολική του εκτίμηση για την ανάγκη έργων εξοικονόμησης τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, όχι μόνο στον οικιακό τομέα αλλά και στη βιομηχανία.

Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας τους τελευταίους μήνες έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, καθώς πλέον οι πολίτες περνάνε περισσότερες ώρες στο σπίτι, λόγω της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουν με καλό μάτι δράσεις που θα μειώσουν το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΝ αναφέρει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα κατά την διάρκεια των αιτήσεων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, μέχρι εξαντλήσεως των πόρων και επιπλέον το υπουργείο και την επόμενη χρονιά θα προχωρήσει σε πρόσθετες δράσεις για να ενισχύσει το εγχείρημα της εξοικονόμησης.

Στον αντίποδα, επιφυλάξεις παρά τους νέους χρόνους που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες από το ΥΠΕΝ εκφράζουν παραρτήματα του ΤΕΕ, ανά την επικράτεια. Την μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης από τις 11 Δεκεμβρίου που ισχύει σήμερα για την περιφέρεια Ηπείρου ζητά το ΤΕΕ/ΤΗ με επιστολή του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι Υπηρεσίες Δόμησης, οι οποίες παρέχουν αντίγραφα των σχεδίων και λοιπών στοιχείων των οικοδομικών αδειών των κτιρίων, υπολειτουργούν/ δυσλειτουργούν λόγω και της επιβεβλημένης τηλε-εργασίας του προσωπικού τους». Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδος με επιστολή του τονίζει πως «το Υπουργείο σας με τις αποφάσεις του αναγκάζει τους μηχανικούς να βρίσκονται σε μια συνεχή κίνηση εν μέσω πανδημίας «τρέχοντας» να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αυτοψίες στις ιδιοκτησίες των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας για τη διενέργεια των ενεργειακών επιθεωρήσεων ως βασικό προαπαιτούμενο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», καθώς επίσης και να συγκεντρώσουν πληθώρα δικαιολογητικών από διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα οποία δεν μπορούν να χορηγηθούν ηλεκτρονικά και ως εκ τούτου η δια ζώσης συναλλαγή είναι αναπόφευκτη ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη». Ανακοίνωση που ζητά την μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των αιτήσεων εξέδωσε και η περιφερειακή αρχή Βορείου Αιγαίου.

Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια διαμορφώνεται μέχρι τώρα ως εξής:

- Θεσσαλίας: 20.01.2021
- Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020
- Αττικής 14.12.2020
- Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020
- Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020
- Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020
- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021
- Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021
- Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021
- Πολυκατοικίες 18.01.2021