Οι Προτεραιότητες Μπάιντεν για την Κλιματική Αλλαγή – ο Ρόλος Κέρι και στο Βάθος Γλασκώβη

Οι Προτεραιότητες Μπάιντεν για την Κλιματική Αλλαγή – ο Ρόλος Κέρι και στο Βάθος Γλασκώβη
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τετ, 25 Νοεμβρίου 2020 - 08:22

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει τον Τζον Κέρι, ως τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο του για το κλίμα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις δράσεις που θα επιλέξει για να πετύχει το στόχο του και στη στάση που θα έχουν οι ΗΠΑ σε ένα χρόνο από τώρα στη σύνοδο για το κλίμα, στη Γλασκώβη. 

Ο Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας βρέθηκε στην Πενσυλβάνια, τον δεύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, μετά το Τέξας. όπου ανακοίνωσε την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Η δήλωσή του αυτή εκτιμήθηκε από αναλυτές πως θα του κοστίσει στις εκλογές πράγμα που δεν αποδείχθηκε στην πράξη.

Στην αρχή της εβδομάδας ο νέος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα τοποθετήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε αυτή τη θέση. Επιλογή που σύμφωνα με αναλυτές αποκρυσταλλώνει την αλλαγή προσέγγισης της χώρας για το θέμα και έρχεται σε αντίθεση με την  άρνηση του σημερινού Προέδρου για την επιστημονική τεκμηρίωση της κλιματικής κρίσης και τη συστηματική ανατροπή των περιβαλλοντικών πολιτικών.

«Θα είναι τιμή να συνεργαστούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που αξίζει », έγραψε ο Κέρι σε ανάρτησή του στο twitter. Ο Κέρι έχει εμπειρία στο συγκεκριμένο ζήτημα ως υφυπουργός, καθώς έπαιξε βασικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι, η οποία εγκρίθηκε από σχεδόν 200 έθνη. Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να τις επαναφέρει την πρώτη του ημέρα στο αξίωμα.

Ο Μπάιντεν πρότεινε ένα φιλόδοξο σχέδιο και συγκεκριμένα να δαπανήσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα καθαρής ενέργειας και να τερματίσει τις εκπομπές άνθρακα από σταθμούς παραγωγής ενέργειας έως το 2035. Η νομοθετική ατζέντα του εκλεγμένου Προέδρου για το κλίμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν οι Δημοκρατικοί θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ. Οι προτεραιότητες του Μπάιντεν αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας σε τέσσερα εκατομμύρια σπίτια, ώστε να καταστούν ενεργειακά αποδοτικά. Παράλληλα, σχεδιάζει να δαπανήσει πόρους στις δημόσιες συγκοινωνίες, να επενδύσει σε σημεία κατασκευής και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και να δώσει στους καταναλωτές οικονομικά κίνητρα για να ανταλλάξουν παλιά αυτοκίνητα με πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Οι υποστηρικτές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πιο επιθετική δράση για το κλίμα βλέπουν το σχέδιο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπάιντεν ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.  

Επιπλέον, τα βλέμματα στρέφονται στη  Γλασκώβη, όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος για το κλίμα, πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αποχωρήσει από τις συμφωνίες του Παρισιού τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου  την επομένη των εκλογών. Ένα μήνα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την απόφασή της να επανενταχθεί στη συμφωνία, οι ΗΠΑ αναμένεται να συμμετάσχουν για άλλη μια φορά στην παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό της αλλαγής του κλίματος. Με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να έχουν θέσει μακροπρόθεσμους στόχους για τη μείωση του άνθρακα, αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η σύνοδος κορυφής COP26 του ΟΗΕ, η οποία θα συγκληθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο του 2021, μπορεί να αποδειχθεί επιτυχής.