Ενεργειακή Φτώχεια: Ανησυχητικά Στοιχεία για Νοικοκυριά και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ενεργειακή Φτώχεια: Ανησυχητικά Στοιχεία για Νοικοκυριά και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 20 Νοεμβρίου 2020 - 08:11

Το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις σύμφωνα με έρευνες φορέων, που είναι σε γνώση του ΥΠΕΝ. Κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το εν λόγω ζήτημα αποκαλύφθηκαν στοιχεία, που δείχνουν πως το πρόβλημα μεγεθύνεται, εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Μιλώντας 

στην εκδήλωση η κα Βίκυ Τζέγκα νομική σύμβουλος της οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ σημείωσε πως το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί ένα ευαίσθητο κομμάτι δείχνει τον δείκτη πολιτισμού της χώρας και θα πρέπει να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις. Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, όπως είπε και υπογράμμισε πως σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ το 51,31 % των ερωτηθέντων καταναλωτών δηλώνει πως στο 10% του εισοδήματος του πηγαίνει για ενεργειακές ανάγκες, ένα πολύ μικρό ποσοστό σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που εστιάζουν κυρίως στον φωτισμό, ενώ πολύ μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων έχει προβεί στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του. Σύμφωνα με την κα Τζίγκα το 40,38% επηρεάστηκε από την πανδημία, ενώ το 90,54% ζητά να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη και ΕΡΤ. Ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως χρεώσεις όπως τα ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ είναι καταχρηστικές. Το 60,87% των ερωτηθέντων έχει προβεί κατά την διάρκεια της πανδημίας σε ρύθμιση οφειλών και  ένα ποσοστό της τάξης του 42,61% δηλώνει πως υφίσταται πίεση από τις εισπρακτικές εταιρείες.

Παράλληλα, ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία έρευνας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που παρουσιάστηκαν από το επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Λεωνίδα Βατικιώτη. Σύμφωνα με αυτά οι καθυστερημένες οφειλές για την ενέργεια φτάνουν το 15% για τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών να είναι έντονο όσο μικρότερη είναι μια επιχείρηση, ανέφερε ο κ. Βατικιώτης. Ενδιαφέρον στοιχείο πως το 42 % άφησε απλήρωτους λογαριασμούς στο παρελθόν, ενώ το 32% έχει κάνει διακανονισμό αποπληρωμής παλαιότερων χρεών. Επίσης, ενδιαφέρον έχουν τα εξής δεδομένα: το 68% έκανε περικοπές στην ενεργειακή κατανάλωση, το 63% πιστεύει πως η είσοδος των ιδιωτών μείωσε τα τιμολόγια ρεύματος και το 63% πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του κράτους για την διαμόρφωση των τιμών.

Ένα από τα αξιοσημείωτα επίσης στοιχεία που ακούστηκαν στην χθεσινή συζήτηση είναι πως το 38%  των κατοίκων  του Μετσόβου εκφράζει αδυναμία να κρατήσουν επαρκώς ζεστό το σπίτι τους, όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 17,9%, όπως ανέφερε η κα Λευκή Παπαδά, ερευνήτρια του ΕΜΠ, με βάση την έρευνα της για την περίπτωση της ενεργειακής φτώχειας σε ορεινές περιοχές και ειδικότερα το Μέτσοβο.

Τέλος, η κα Άλις Κοροβέση γενική διευθύντρια του INZEB  παρουσιάζοντας στοιχεία έρευνας, που διενέργησε το INZEB με το ίδρυμα Χάϊνριχ Μπελ ανέφερε μεταξύ άλλων πως το 56,02 % των ερωτηθέντων δήλωσε δεν διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατά συνέπεια η ενεργειακή κλάση των κατοικιών είναι άγνωστα. Σημείωσε πως υπάρχουν προγράμματα στήριξης οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών τα οποία δεν γνωρίζουν οι πολίτες και πως γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να «διαφημιστούν» περισσότερο.