Ε.Ε: Οικονομική Στήριξη στη Ρουμανία για τη Δημιουργία Δικτύου Τηλεθέρμανσης με ΑΠΕ

Ε.Ε: Οικονομική Στήριξη στη Ρουμανία για τη Δημιουργία Δικτύου Τηλεθέρμανσης με ΑΠΕ
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 13 Νοεμβρίου 2020 - 08:15

Η Ρουμανία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδοτική στήριξη της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για να σχεδιάσει  επενδύσεις κατασκευής και εκσυγχρονισμού του δικτύου τηλεθέρμανσης της χώρας. Η Ρουμανία κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδιά της για παροχή στήριξης περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ 

για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό μιας σειράς εγκαταστάσεων του δικτύου  τηλεθέρμανσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι θα υποστηριχθούν επενδύσεις στο υπάρχον δίκτυο τηλεθέρμανσης για να γίνει ενεργειακά αποδοτικό, όπως προβλέπεται από την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση.

Τα υπάρχοντα συστήματα τηλεθέρμανσης παράγουν θερμότητα κυρίως από λέβητες φυσικού αερίου. Το μέτρο στοχεύει στη στήριξη επενδύσεων για τη μετάβαση σε παραγωγή θερμότητας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως βιοαέριο, βιομάζα και γεωθερμία.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε πως το πρόγραμμα θα υποστηρίξει επενδύσεις για την κατασκευή ή και αναβάθμιση συστημάτων τηλεθέρμανσης. Με στόχο να προωθήσει τη μετάβαση από την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή θερμότητας βάσει ανανεώσιμων πόρων, στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων της Πράσινης Συμφωνίας. Σύμφωνα με την κα  Vestager το σχέδιο έδωσε στα κράτη μέλη περισσότερη ευελιξία όσον αφορά τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης για επενδύσεις στην παραγωγή τηλεθέρμανσης, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Εξελίξεις στην γεωθερμία σε Ινδονησία και Τουρκία

Στην Ινδονησία, το υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων θα διευκολύνει τους επενδυτές να αναπτύξουν γεωθερμική ενέργεια στην χώρα μέσω διάφορων καινοτομιών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση νόμου για τη γεωθερμική ενέργεια, η οποία θα διευκολύνει την ανάπτυξη σταθμών παραγωγής ενέργειας ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων ο υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Arifin Tasrif  ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα παρέχει διάφορα φορολογικά  κίνητρα, όπως την απαλλαγή από τον φόρο ιδιοκτησίας.

Τέλος, στην Τουρκία η εταιρεία  Exergy International παρουσίασε τρεις νέους γεωθερμικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας τον περασμένο Οκτώβριο προσθέτοντας 48 MW γεωθερμικής παραγωγής στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, όπου η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα γεωθερμικής ενέργειας έχει φτάσει τα 1.606 MW. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι 26 MW του Greeneco Enerji, 12 MW του RSC Enerji και 10 MW για το Kiper Elektrik.