Σε διελκυστίνδα ανάμεσα στους μηχανικούς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει μετατραπεί το ζήτημα της έναρξης του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Με τους μηχανικούς να θέτουν την αναβολή έναρξης τους για μια σειρά από λόγους, ενώ το υπουργείο μέχρι στιγμής να μην εξετάζει αλλαγή στις ημερομηνίες.  Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρχει συνάντηση της ηγεσίας 

του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την διοίκηση του ΤΕΕ. Η πραγματικότητα την οποία έχει δημιουργήσει η πανδημία, όπως υποστηρίζουν μηχανικοί καθιστά αδύνατο να υλοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για το πρόγραμμα, πόσο μάλλον με  παρουσία τους στα σπίτια των επωφελούμενων.

Πηγές από το ΤΕΕ αναφέρουν πως η πανδημία δεν είναι ο μοναδικός λόγος που καθιστά αναγκαία την αναβολή, αλλά το γεγονός πως μόλις 20 ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος δεν έχει εκδοθεί ακόμα η τελική μορφή του οδηγού του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός που περιλαμβάνει χρήσιμες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναμένεται να βγει την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται, πως το νέο πρόγραμμα προβλέπει έως και 95% επιχορήγηση των επιλέξιμων δαπανών και σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι αιτήσεις θα ξεκινούσαν στις περιφέρειες ως εξής:

Η επαγγελματική και επιστημονική ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «υπάρχουν αρκετές και σημαντικές εκκρεμότητες, όπως: Η απουσία του τελικού οδηγού του προγράμματος. Η έκδοση των νέων οδηγιών χρήσης του πληροφοριακού συστήματος. Η  δυνατότητα εισόδου των μηχανικών - συμβούλων έργου σε αυτό, με στόχο την εξοικείωση τους με το περιβάλλον του και τον εντοπισμό  ενδεχόμενων ελλείψεων και δυσλειτουργιών».

Ζητούν αφενός «να λυθούν οι εκκρεμότητες», αφετέρου «οι εμπλεκόμενοι (συνάδελφοι μηχανικοί, ιδιοκτήτες και επαγγελματίες) να μπορέσουν να λειτουργήσουν, όχι υπό την πίεση των προθεσμιών, εκθέτοντας τους εαυτούς και την κοινωνία στους κινδύνους της πανδημίας, αλλά προστατευμένοι από αυτούς».

Από κει και πέρα μηχανικοί επισημαίνουν στο Energia.gr πως θα πρέπει να επιλυθούν και οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Επιπλέον, υπογραμμίζουν την ανάγκη να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως εκείνο που παρατηρήθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ», όταν αρκετοί ενδιαφερόμενοι από πολλές περιοχές της χώρας αν και κατέθεσαν πλήρεις φακέλους έμειναν εκτός προγράμματος, λόγω εξάντλησης των πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος.