Ενίσχυση των Κινήτρων για την Εγκατάσταση Επιχειρήσεων Ζητούν Δήμοι των Λιγνιτικών Περιφερειών

Ενίσχυση των Κινήτρων για την Εγκατάσταση Επιχειρήσεων Ζητούν Δήμοι των Λιγνιτικών Περιφερειών
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 10 Νοεμβρίου 2020 - 08:11

Την ενίσχυση των κινήτρων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων ζητούν δήμοι των λιγνιτικών περιφερειών, αίτημα που αποτυπώθηκε και στην διαβούλευση για το Σχέδιο Δίκαιης  Αναπτυξιακής Μετάβασης, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Από αρκετούς συμμετέχοντες στην διαβούλευση επισημάνθηκε πως στις περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης αν και προβλέπονται αυξημένες ενισχύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων (60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές) στις υπόλοιπες περιοχές  των δύο λιγνιτικών περιφερειών προβλέπονται ενισχύσεις της τάξης του 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες και 60% για μικρές.

 

Σε σχόλιο του στην πλατφόρμα του opengov.gr ο Δήμαρχος Νεστορίου Π.Ε. Καστοριάς κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος  διαπιστώνει πως η Π.Ε. Καστοριάς σχεδόν απουσιάζει, ενώ αναφέρει πως «ακόμη και σήμερα, με το σχέδιο δίκαιης μετάβασης υπάρχει διαφορά στις επιδοτήσεις των επενδύσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Κοζάνης. Οι επενδύσεις στην Π.Ε. Καστοριάς επιδοτούνται μειωμένες κατά 20% ανά κατηγορία, ενώ το πρόγραμμα ΄΄ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ΄΄ επιδοτείται στην Καστοριά μειωμένο κατά 10%. Με τη λογική αυτή οδηγούμαστε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ιδιωτική επένδυση στο μέλλον στην Καστοριά», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Προ λίγων ημερών, ο βουλευτής Γρεβενών κ. Ανδρέας Πάτσης, ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Γεώργιος Δασταμάνης, και ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημήτριος Κορδίλας σε κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο της Συντονικής Επιτροπής κ. Μουσουρούλη διαπιστώνουν πως ο νομός Γρεβενών με βάση το σχέδιο όχι μόνο δεν επωφελείται, αλλά όπως τονίζουν «ουσιαστικά  καταδικάζεται σε μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία. Δυστυχώς όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε προς εσάς αγνοήθηκαν, καθώς καμία από αυτές δεν ενσωματώθηκε στο masterplan». Στην επιστολή,  υπογραμμίζουν την ανάγκη να θεσμοθετηθούν οριζόντια τα ίδια ποσοστά επιδοτήσεων για νέες επενδύσεις και να εφαρμοστεί ρήτρα δίκαιης μετάβασης του 10% και για τους κατοίκους του νομού. Να σημειωθεί πως και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος με επιστολή του ζητούσε την διεύρυνση, κατά πέντε χλμ, των ορίων της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ) στη Μεγαλόπολη, πέραν των προβλεπόμενων ορίων της επί του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης της ΔΕΗ και τον καθορισμό αυξημένων ποσοστών κινήτρων ενίσχυσης επιχειρηματικών σχεδίων, εντός της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης.

Από την άλλη πλευρά, η δεξαμενή σκέψης Green Tank χαιρετίζει το γεγονός πως στο τελικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται η κατασκευή νέας μονάδας ορυκτού αερίου 800 MW στη Δ. Μακεδονία, αλλά αντιθέτως προβλέπεται η κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής υδρογόνου. Στα θετικά σημεία του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης σύμφωνα με την Green Tank συγκαταλέγεται το γεγονός ότι «αφαιρέθηκε από τις εμβληματικές επενδύσεις και η δημιουργία αγροτικών φυλακών στη Μεγαλόπολη, μια επιλογή που δημιούργησε απορίες σχετικά με τον ρόλο της στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών, που αποτελεί και το κύριο ζητούμενο του ΣΔΑΜ. Επιπλέον δεν προεξοφλείται η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μία ακόμα μονάδα ορυκτού αερίου, όπως συνέβαινε στο αρχικό σχέδιο, χωρίς ωστόσο και να αποκλείεται».