Ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος Η BP ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου από το υπεράκτιο έργο της ανοικτά της Αιγύπτου, το πεδίο φυσικού αερίου Qattameya, που βρίσκεται στην παραχώρηση της Βόρειας Νταμιέττας, στο Δέλτα του Ανατολικού Νείλου. Θυμίζουμε ότι στις 12 του περασμένου Φεβρουαρίου, ο Όμιλος είχε 

ανακοινώσει την έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου από τη Φάση Ι του υπεράκτιου έργου Atoll στην ίδια περιοχή.

Η Φάση Ι του πεδίου Atoll αποτελούσε προκαταρκτικό πρόγραμμα παραγωγής αερίου, για το οποίο οι επενδύσεις ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. δολάρια!

Μέσω της κοινοπραξίας της ΒΡ, Pharaonic Petroleum Company (PhPC), το πεδίο, που αναμένεται να παράγει μέχρι και 50 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, έχει αναπτυχθεί μέσω της ανάπτυξης ενός υποθαλάσσιου πηγαδιού και συνδέεται με την υφιστάμενη υποδομή. Ο κ. Karim Alaa, περιφερειακός πρόεδρος της ΒΡ για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε σχετικά: «Με βάση τα σημαντικά υπάρχοντα στοιχεία ενεργητικού και τις υποδομές που διαθέτει η ΒΡ στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, μπορέσαμε να αναπτύξουμε το έργο Qattameya αποτελεσματικά και οικονομικά. Η παραγωγή αξίας, μέσω υψηλής ποιότητας, βιώσιμων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί βασικό τμήμα της στρατηγικής του Ομίλου. Αυτό το θεωρούμε ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανάπτυξης βιώσιμων έργων υδρογονανθράκων.»

«Είμαστε περήφανοι που έχουμε υλοποιήσει αυτό το έργο με ασφάλεια, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδο. Τα στελέχη μας συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να βοηθήσουν την Αίγυπτο να αξιοποιήσει το δυναμικό της σε ενεργειακούς πόρους, συμβάλλοντας, παράλληλα, στα επιτεύγματά μας να φέρνουμε σε πέρας ανάλογα έργα χάρη και στις εδραιωμένες συνεργασίες μας με τον πετρελαϊκό τομέα της χώρας», πρόσθεσε.

Το πεδίο Qattameya, του οποίου η ανακάλυψη ανακοινώθηκε το 2017, βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα δυτικά της πλατφόρμας Ha’py, σε θαλάσσιο βάθος 108 μέτρων. Συνδέεται με τις υπεράκτιες παραχωρήσεις Ha’py και Tuart, μέσω της τοποθέτησης ενός νέου αγωγού, συνολικού μήκους  50 χιλιομέτρων, ενώ συνδέεται επίσης με το υφιστάμενο πλέγμα υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων, με ανάλογο μήκος.

Η ΒΡ κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου στην υπεράκτια παραχώρηση της Βόρειας Νταμιέτας, στο Δέλτα του Ανατολικού Νείλου, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου από το εν λόγω πεδίο θα διοχετευθεί για την κάλυψη των αναγκών του εθνικού δικτύου της αραβικής χώρας. O βρετανικός όμιλος επισημαίνει ακόμη, ότι τα 13 έργα που ξεκίνησαν την παραγωγή τους από το 2016 και το 2017, παρείχαν περισσότερα από 500.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, σε νέα καθαρή παραγωγική ικανότητα, ενώ η συνολική καθαρή παραγωγή από τα νέα έργα της BP, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 900.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως έως το 2021.