Στο «Θησαυρό των Δικτύων» το Επόμενο «Στοίχημα» της ΔΕΗ

Στο «Θησαυρό των Δικτύων» το Επόμενο «Στοίχημα» της ΔΕΗ
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 28 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:15

 Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως είχε δηλώσει προσφάτως και ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, θα είναι, μεταξύ των άλλων, μια ισχυρή ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ και μέρος της ευρύτερης εξυγιαντικής προσπάθειας που επιχειρείται για την επιχείρηση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ, το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, μπήκε στο …καλάθι προς πώληση.  Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή εκτιμάται 

ότι θα ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου, με στόχο να έχει αναδειχθεί επενδυτής έως την επόμενη Άνοιξη.

Τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση αναμένεται ότι θα καλύψουν μέρος του δανεισμού της ΔΕΗ, θα ενισχύσουν τη ρευστότητά της και θα στηρίξουν το επενδυτικό της πρόγραμμα, με την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την επέκταση του δικτύου και τον εκσυγχρονισμό του με αξιοποίηση τεχνολογιών 5G, αλλά  και την υλοποίηση του project της εγκατάστασης 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών στη θέση των παλιών «ρολογιών» της ΔΕΗ, προϋπολογισμού 1 με 1,5 δισ. ευρώ (ανάλογα με την τεχνολογία μετρητών που θα επιλεγεί).

Το υπό διαμόρφωση business plan του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2020-2028, προβλέπει σταδιακή αύξηση των ετήσιων επενδύσεων στα 350 εκατ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τοποθέτηση έως το τέλος του 2022 ενός εκατ. έξυπνων μετρητών. Ήδη έως σήμερα έχουν τοποθετηθεί περίπου 100.000 έξυπνοι μετρητές. Προσφάτως προκηρύχτηκε και νέος διαγωνισμός για έξυπνους μετρητές, προϋπολογισμού 7,1 εκατ. ευρώ, ενώ «τρέχει» παράλληλα και ένας παλιότερος.

 

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι προετοιμάζεται μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχτεί πριν την είσοδο του νέου επενδυτή στον Διαχειριστή, με τα απαιτούμενα κονδύλια να αναζητούνται και στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι έξυπνοι μετρητές, όπως σημειώνουν στελέχη της επιχείρησης, θα δώσουν υπεραξία στην «προίκα» του ΔΕΔΔΗΕ ενόψει αποκρατικοποίησης. 

Οι νέοι μετρητές θα παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση στα δεδομένα τους, ακόμη και από απόσταση, μέσω έξυπνων κινητών ή τάμπλετ, την καταμέτρηση των κιλοβατωρών που καταναλώνουν σε πραγματικό χρόνο, ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσης κλπ.. Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στο δίκτυο ώστε να επιδιορθώνει σε μικρότερους χρόνους τις βλάβες που προκύπτουν, θα μπορεί να διαχειρίζεται τη ζήτηση μέσω της εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων, ενώ θα έχει ένα επιπλέον «εργαλείο» για την   αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.

Όσον αφορά στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του μετοχικού του κεφαλαίου (με παραχώρηση ισχυρών δικαιωμάτων μειοψηφίας στο management, του οποίου τον έλεγχο θα διατηρήσει η ΔΕΗ) απομένουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες πριν την εκκίνηση των διαδικασιών τον Νοέμβριο. Πέρα από την έγκριση του νέου business plan, πρέπει να δοθεί το …πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το αναμορφωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο του Διαχειριστή, το οποίο θα έχει διάρκεια τέσσερα έτη με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα τόσα (έως σήμερα ανανεωνόταν κάθε χρόνο) ώστε ο νέος επενδυτής να έχει μακροπρόθεσμη …ορατότητα στο κόστος και την αποδοτικότητα της επένδυσής του στα δίκτυα.  Η έγκριση από τη ΡΑΕ αναμένεται εντός του Οκτωβρίου.

Πάντως, το ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζεται ισχυρό καθώς σήμερα το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) βρίσκεται στο 7% με 8%. Επιπλέον, η λογιστική αξία των 240.186 χλμ δικτύων της ΔΕΗ εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον φέρεται ότι έχει εκδηλωθεί από διάφορα  επενδυτικά funds, αλλά και από τη γερμανική ΕΟΝ, τη γαλλική ENEDIS, την ιταλική ENEL, καθώς και από κινεζική εταιρεία, αν και η ΕΕ έχει σκληρύνει τους κανόνες ως προς τη διείσδυση του Πεκίνου στις ευρωπαϊκές υποδομές.