Λιβύη: Πρόσκληση προς Ελλάδα για Οριοθέτηση Θαλασσίων Συνόρων Αλλά και Υπόμνημα Διαμαρτυρίας για τις Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο

Λιβύη: Πρόσκληση προς Ελλάδα για Οριοθέτηση Θαλασσίων Συνόρων Αλλά και Υπόμνημα Διαμαρτυρίας για τις Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο
energia.gr
Σαβ, 26 Σεπτεμβρίου 2020 - 10:45

Σε μία δήλωση – έκπληξη, λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ από τον πρωθυπουργικό θώκο, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα και τη Μάλτα

για τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων. Όπως μεταδίδει το Aljazeera, ο Muhammad Sayala, που μετέχει στην  κυβέρνηση Σάρατζ, δήλωσε ότι το υπουργείο του θα έχει επικοινωνία με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μάλτας, ώστε να διαπραγματευτεί μαζί τους τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων και να φτάσουν σε τελικές λύσεις, υπό την προϋπόθεση πως αυτές θα είναι «διαφανείς και ρεαλιστικές και δεν θα βλάπτουν τα συμφέροντα της Λιβύης». Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Λίβυου υπουργού με τον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου στην Τρίπολη.

Από την πλευρά του, ο τελευταίος επεσήμανε πως θα απαιτήσει από τις εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές να αναστείλουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες, καθώς αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενης διαμάχης, έως ότου επιτευχθεί νομικός διακανονισμός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται ενώ έχουν προαναγγελθεί διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας.

Αν και αναλυτές εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του παραιτηθέντος Σάρατζ με τον Ταγίπ Ερντογάν διάγουν περίοδο κρίσης, η δήλωση Sayala δεν θα πρέπει να εκληφθεί και ως υπαναχώρηση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης από το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, που καταφανώς καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Σε αυτό συντείνει, άλλωστε, και η αναφορά στο ίδιο δημοσίευμα ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης απέστειλε υπόμνημα διαμαρτυρίας σε Αίγυπτο, Ιταλία και Ελλάδα με φόντο τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ τους, την ώρα που η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ζητήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες να «παγώσουν» τις ερευνητικές δραστηριότητές τους για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την ασφάλεια και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, στις 27 Νοεμβρίου του 2019, κίνηση η οποία πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η στάση της Μάλτας

Αναφορικά με τη Μάλτα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια, με τον Μαλτέζο ομόλογό του, κ. Εβαρίστ Μπαρτόλο, ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι: «Ο συμβιβασμός είναι δύσκολος και οδυνηρός, αλλά ο πόλεμος θα είναι ακόμα οδυνηρότερος», μολονότι παράλληλα επισήμανε ότι η Μάλτα, ως μικρή χώρα, έχει συμφέρον να υπερισχύσει το διεθνές δίκαιο και όχι το δίκαιο της ζούγκλας».

Εξάλλου, κατά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 14 Αυγούστου, η Μάλτα είχε προτείνει, όπως αποκάλυψε το slpress.gr, να «κηρυχθούν ουδέτερες οι αμφισβητούμενες περιοχές, δίχως γεωλογικές έρευνες ή εκμεταλλεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία (Ελλάδας και Τουρκίας)».