Η Ενεργοποίηση του Δικτύου Φ. Αερίου στο Κιλκίς, Οδηγός για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ΔΕΔΑ

Η Ενεργοποίηση του Δικτύου Φ. Αερίου στο Κιλκίς, Οδηγός για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της ΔΕΔΑ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 10 Σεπτεμβρίου 2020 - 15:14

Στην ενεργοποίηση του υφιστάμενου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στο Κιλκίς προχωρά η ΔΕΔΑ, παρέχοντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πόλης τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή την πιο οικονομική και πιο φιλική προς το περιβάλλον, μορφή ενέργειας. Η εκδήλωση για την ενεργοποίηση του δικτύου 

 θα πραγματοποιηθεί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2020, παρουσία του  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και εκπροσώπων της πολιτικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Το υφιστάμενο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στο Κιλκίς κατασκευάστηκε το 2008, αλλά παρέμενε ανενεργό και ανεκμετάλλευτο έως σήμερα. Η ΔΕΔΑ προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίησή του και έτσι ξεκινά άμεσα η υλοποίηση των συνδέσεων των ενδιαφερόμενων καταναλωτών (τουτέστιν, κατοικίες, δημόσια και δημοτικά κτήρια, καταστήματα, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.).

Το υφιστάμενο δίκτυο, που έχει συνολικό μήκος 11 χιλιομέτρων, διέρχεται από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και με τις συνδέσεις που θα γίνουν, μπορεί να καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της αρχής γενομένης από τον επερχόμενο χειμώνα.

Υπ’ αυτή την έννοια, οι ενδιαφερόμενοι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές των οποίων τα κτήρια βρίσκονται σε δρόμο από τον οποίο διέρχεται το υφιστάμενο δίκτυο διανομής, έχουν πλέον τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προσφέρονται ώστε προκειμένου να συνδεθούν. Για τη διευκόλυνσή τους, η ΔΕΔΑ επισυνάπτει χάρτη του Κιλκίς, επί του οποίου αποτυπώνεται το υφιστάμενο δίκτυο, καθώς και πίνακας με τις οδούς από τις οποίες αυτό διέρχεται.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τη γρήγορη και φιλική προς τον καταναλωτή διαδικασία σύνδεσης μέσω της νέας αναβαθμισμένης ιστοσελίδας της ΔΕΔΑ (www.deda.gr). Σημειώνεται ότι σε όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, τα τέλη σύνδεσης θα είναι δωρεάν.

Οι συνδέσεις επί του υφιστάμενου δικτύου στο Κιλκίς θα πραγματοποιηθούν μέσω ενός αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος της ΔΕΔΑ, που θα υλοποιηθεί πριν από την έναρξη των μεγάλων έργων τα οποία είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, έως το τέλος του 2023 προβλέπεται για το Κιλκίς η κατασκευή 36 χιλιομέτρων δικτύου και περί τις 1.300 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών, με δυνατότητα πολλαπλάσιου αριθμού συνδέσεων εφόσον υπάρχει ζήτηση από την τοπική κοινωνία.

Ο βασικός στόχος από την ίδρυση της εταιρείας, ήταν να γίνουν τα έργα στην Μακεδονία, και να ενεργοποιηθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες  πόλεις, όπου υπάρχουν δίκτυα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές στο energia.gr, μετά την έγκριση αυτών των έργων κινητοποιείται και η Στ. Ελλάδα, σε αντίθεση με την Κεντρική Μακεδονία, όπου για «ανεξήγητους λόγους», τηρείται σιγή ασυρμάτου, όπως ειπώθηκε από καλά πληροφορημένη πηγή της εταιρείας.

Ήδη, η ΔΕΔΑ φέρεται να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, επειδή αν δεν προχωρήσουν με τα έργα, μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, θα είναι υποχρεωμένη να μελετήσει και άλλες πηγές χρηματοδότησης, επειδή κάθε μέρα καθυστέρησης, θα επιβαρύνει την υλοποίηση του έργου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, δήλωσε στο energia.gr: «Μετά το Κιλκίς, θα προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση των υφιστάμενων δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Δράμας, της Κομοτηνής και της Θήβας, τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα για περισσότερα από 10 χρόνια. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την έκδοση μιας ειδικής πρόσκλησης, σε επίπεδο προγράμματος «Εξοικονομώ», για την μετατροπή εσωτερικών εγκαταστάσεων από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Τέλος, μέσα στο μήνα, εντάσσεται το έργο της Δυτικής Μακεδονίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014- 2020 ώστε να προχωρήσει η υποβολή των τευχών, η έγκρισή τους και η δημοπράτηση του έργου, ενώ έως το τέλος του χρόνου ολοκληρώνουμε τις σχετικές διαδικασίες για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας».