Βήμα-βήμα προχωρά ο διπλωματικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας και του ορυμαγδού των διεκδικήσεων της Άγκυρας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Μπορεί η Τουρκία να ανέκοψε κάπως το ρυθμό των άμεσων προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας, όμως τούτο δεν σημαίνει ότι έχει αποστεί της πάγιας πολιτικής της και τώρα προετοιμάζεται για να θέσει επί τάπητος όλα τα θέματα στην ατζέντα του διαλόγου.

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό το καθεστώς απειλών, ενώ η όποια συζήτηση μπορεί να αφορά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες.

Την ίδια στιγμή, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν σε μια συζήτηση που θα αφορά μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Θ8εωρείται δεδομένο πως η Άγκυρα θα επιζητήσει να απλώσει τη θεματολογία των συζητήσεων, καθώς επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι ακόμα και ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα συντηρεί την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οδηγώντας, την προηγούμενη εβδομάδα, το ερευνητικό σκάφος Barbaros ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 24 Αυγούστου, ύστερα από την αναστολή τους επί τετραετία. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα με ποια ατζέντα θα προσέλθει η Άγκυρα, αλλά και ποια στάση θα τηρήσει το επόμενο διάστημα.

«H Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Αλλά, διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών» είναι το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Για να επισημάνει πως «και, ως διάλογο, δεν εννοούμε τον διάλογο επί παντός επιστητού. Η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία, τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας και των υπέρ αυτής θαλασσίων ζωνών».

Την ίδια στιγμή η Τουρκία δείχνει να κατεβάζει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, έπειτα από μια σειρά προκλητικών κινήσεων και δηλώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα. Για ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα μίλησε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος διεμήνυσε πάντως πως η χώρα του δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα αμερικανικά δημοσιεύματα που επικρίνουν την Τουρκία για τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα προβλήματα με άλλους νατοϊκούς συμμάχους. Η Wall Street Journal φιλοξένησε άρθρο για τον πονοκέφαλο των ΗΠΑ αναφορικά με τους ανταγωνισμούς για τους θαλάσσιους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τη σκυτάλη πήρε η New York Times με τίτλο «Η τουρκική επιθετικότητα είναι ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” του ΝΑΤΟ».