Η Nέα Δημοσκόπηση του Energia.gr Θέτει το Καίριο Ερώτημα εάν Είναι Πρόωρη η Επιχειρούμενη Απολιγνιτοποίηση και εάν η Πράσινη Ανάπτυξη Αποτελεί, τη Λύση για τις Ενεργειακές μας Ανάγκες 

Η Nέα Δημοσκόπηση του Energia.gr Θέτει το Καίριο Ερώτημα εάν Είναι Πρόωρη η Επιχειρούμενη Απολιγνιτοποίηση και εάν η Πράσινη Ανάπτυξη Αποτελεί, τη Λύση για τις Ενεργειακές μας Ανάγκες
energia.gr
Σαβ, 1 Αυγούστου 2020 - 12:40

Με βασικό ερώτημα εάν κρίνεται πρόχειρη και πρόωρη η απόφαση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, σε πρώτη φάση μέχρι το 2023 και ολοσχερώς μέχρι το 2028, ξεκινάει σήμερα η νέα δημοσκόπηση του Energia.gr

Η προηγούμενη δημοσκόπηση που έληξε εχθές (31/7) και αφορούσε την ενεργειακή ζήτηση, η οποία έπαθε πραγματική καθίζηση λόγω της κρίσης του κορωνοιού και τις διάφορες εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της, σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την συμμετοχή 400 ατόμων και τα αποτελέσματα της μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Η νέα δημοσκόπηση του Energia.gr θέτει το θέμα της απολιγνιτοποίησης από την πλευρά της αξιοποίησης ενός εγχώριου και με υψηλά αποθέματα στρατηγικού ενεργειακού πόρου και πώς η πλήρης εγκατάλειψη του οδηγεί σε αύξηση του κόστους ενέργειας και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Αφού, βάσει τελευταίων στοιχείων για την διαμόρφωση του μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής, η μείωση της χρήσης λιγνίτη οδηγεί μοιραία στην αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου (το οποιο εισάγεται 100%) αλλά και σε αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρισμού απο τις γειτονικές χώρες.

Όσοι λάβουν μέρος στην νέα αυτή δημοσκόπηση του πόρταλ, καλούνται να τοποθετηθούν σε μία από τέσσερες θέσεις-ερωτήματα. Πρώτον εάν θεωρούν εντελώς πρόωρη την απολιγνιτοποίηση, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπ´όψη μας οτι άλλα κράτη που χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, όπως λχ. η Γερμανία, δεν πρόκειται να τερματίσουν την χρήση του πριν το 2038/2040. 

Η δεύτερη θέση αφορά την πλήρη και  άνευ όρων υιοθέτηση της πολιτικής της πράσινης ανάπτυξης, αφού μόνο μέσω αυτής θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η περίφημη Κλιματική Αλλαγή και δεν έχει απολύτως ουδεμία σημασία η αύξηση του κόστους ενέργειας, λόγω αθρόων εισαγωγών φ. αερίου και ηλεκτρισμού, ή της κατακόρυφης αύξησης της ενεργειακής μας εξάρτησης.

Η τρίτη θέση υποστηρίζει όπως, παράλληλα με την εγκατάλειψη του λιγνίτη, θα πρέπει μαζί με τις ΑΠΕ να αναπτυχθούν και τα εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου ώστε να στηριχθεί η οικονομία μέσω της μείωσης των εισαγωγών, της προσέλκυσης επενδύσεων και της δημιουργίας απασχόλησης.

Η τελευταία θέση της δημοσκόπησης του Energia.gr υποστηρίζει ότι, λόγω της οικτράς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει εκ νέου η χώρα, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, με κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας (άνω του ενός εκατομμυρίου άνεργοι) του δανεισμού (ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ) και των διευρυμένων ελλειμμάτων, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέγει ποιές μορφές ενέργειας επιθυμεί να αναπτύξει και ποιες να αποκλείσει. Αρα προκρίνεται η προσέγγιση ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν, παράλληλα, όλες οι μορφές ενέργειας, ορυκτές και μη, με αποκλειστικό γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία απασχόλησης.