Απαιτούνται Τουλάχιστον 1-2 Χρόνια για Επιστροφή στα Προ Κορωνοϊού Επίπεδα Συμπεραίνει η Τελευταία Δημοσκόπηση του Energia.gr

Απαιτούνται Τουλάχιστον 1-2 Χρόνια για Επιστροφή στα Προ Κορωνοϊού Επίπεδα Συμπεραίνει η Τελευταία Δημοσκόπηση του Energia.gr
energia.gr
Παρ, 31 Ιουλίου 2020 - 17:22

Πριν λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της τελευταίας δημοσκόπησης του energia.gr που αφορούσε στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις ενεργειακές αγορές και πιο συγκεκριμένα, έθετε το ερώτημα για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις των συμμετεχόντων για την επιστροφή των ενεργειακών αγορών, ή όχι, στα προ κορωνοϊού επίπεδα, μετά την άρση των περιορισμών και την σταδιακή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Με τη συμμετοχή 400 χρηστών, η δημοσκόπηση υπήρξε επιτυχής, με τις επιμέρους απαντήσεις στο βασικό ερώτημα που τέθηκε να διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων (38.5%) πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή των ενεργειακών αγορών στην προτέρα κατάσταση τουλάχιστον για 1-2 χρόνια και θα χρειασθεί ικανός χρόνος για ανάκαμψη της ζήτησης, με την δεύτερη πιο δημοφιλή επιλογή, με ποσοστό 30%, να είναι η εκτίμηση ότι οι ενεργειακές αγορές θα αργήσουν να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση και θα απαιτηθεί περίοδος τουλάχιστον 6-8 μηνών, με την ζήτηση να επιστρέφει με αργό ρυθμό στα προ κορωνοϊού επίπεδα στις αρχές του 2021.

Επίσης, το 16.5% των χρηστών εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πλέον επιστροφή των ενεργειακών αγορών στα προ κορωνοϊού επίπεδα, ενώ και η ζήτηση δεν θα επανέλθει ποτέ, με το 2019 να σηματοδοτεί το έτος της παγκόσμιας κορύφωσης της ζήτησης (peak energy demand). Τέλος, το 15% των συμμετεχόντων επέλεξαν την πρώτη επιλογή, δηλ. το ότι οι ενεργειακές αγορές θα επιστρέψουν εντός 2-4 το πολύ μηνών στην προτέρα κατάσταση και η ζήτηση θα αποκατασταθεί πλήρως στα επίπεδα της προ κορωνοϊού περιόδου.

H διεύθυνση του energia.gr επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στη δημοσκόπηση και αναμένει την ίδια ή και μεγαλύτερη ανταπόκρισή τους στη νέα που αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα, με βασικό θέμα την αξιολόγηση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για την πλήρη εγκατάλειψη του λιγνίτη και της ριζικής αναδιάταξης του μίγματος της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής.