Καθώς η ΔΕΗ διατήρησε σχεδόν αμετάβλητο το μερίδιό της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο Ιούνιο, και ορισμένοι ιδιώτες πάροχοι είδαν τη θέση τους στην αγορά να βελτιώνεται σημαντικά κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, αρχίζει να αχνοφαίνεται μια δραστική αλλαγή στο τοπίο της εγχώριας λιανικής ρεύματος. Έτσι, ενώ το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 66,13%, με ελαφρά υποχώρηση από τον Μάιο (66,29%), 

σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τα αντίστοιχα των εναλλακτικών παρόχων αυξήθηκαν, για την μεν Μυτιληναίος από 7,3%, στο 7,73%, για την δε NRG από 2,84% στο 3,04%, αντίστοιχα, ενώ της Volterra αυξήθηκε από 1,95% σε 2,21% και της Protergia στο 7,73% από 7,31%.

Τα μερίδια των υπολοίπων ιδιωτών παρόχων διέγραψαν ελαφρά πτωτική τροχιά τον Ιούνιο, όπως για παράδειγμα ο Ηρων στο 6,22% από 6,27%, η Elpedison στο 4,87% από 4,97% και η Watt & Volt στο 2,74% από 2,83%. Το συνολικό μερίδιο των ιδιωτών παρόχων στη λιανική αγορά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ανέρχεται στο 33%.

Την ίδια ώρα όμως, η χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) δρομολογεί μια νέα εξέλιξη που μπορεί, ενδεχομένως, να αλλάξει εκ βάθρων την εικόνα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τη γνωρίζαμε έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των βιομηχανιών, και έχουν ανοίξει την όρεξη των ιδιωτών παρόχων, οι οποίοι διαβλέπουν μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας και αύξησης των μεριδίων τους, εφόσον καταφέρουν να εξασφαλίσουν μικρά ποσοστά κέρδους επί υψηλού κύκλων εργασιών.

Υπό αυτό το πρίσμα εταιρείες- κολοσσοί για τα ελληνικά δεδομένα, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της υψηλής τάσης, πρόκειται οσονούπω να υπογράψουν συμβόλαια προμήθειας ρεύματος με εναλλακτικούς παρόχους, εγκαταλείποντας, για πρώτη φορά στα χρονικά, την ΔΕΗ! Εφόσον, οι σχετικές πληροφορίες με τις οποίες έχει κατακλυστεί η αγορά, επιβεβαιωθούν, και διαρραγούν τα στεγανά που κρατούσε τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (συνολικά, είναι 17, συμπεριλαμβανομένης της ΛΑΡΚΟ) εξαρτημένες από την Δημόσια Επιχείρηση, θα ανοίξει ο δρόμος για το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στη χώρα, όπως απαιτούν οι κανόνες που έχει θεσπίσει  η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θυμίζουμε ότι στην υψηλή τάση η ΔΕΗ κατέχει σήμερα μερίδιο 97%!

Οι πληροφορίες φέρουν βιομηχανίες όπως είναι οι τσιμεντοβιομηχανίες ΑΓΕΤ και ΤΙΤΑΝ, καθώς και η βιομηχανια χάρτου, ΜΕΛ να διαπραγματεύονται με ιδιώτες παρόχους την μεταφορά των ρολογιών τους τόσο στην Υψηλή όσο και στην Μέση Τάση (η δεύτερη). 

Η διαφαινόμενη αλλαγή σκηνικού στην Υψηλή Τάση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Οι ιδιώτες πάροχοι, ελέγχοντας το 33% της αγοράς, προβλέπουν ότι με την εφαρμογή του target model, το φθινόπωρο, η λειτουργία της αγοράς αποκτά μεγαλύτερη διαφάνεια που ευνοεί, με τη σειρά της, τον υγιή ανταγωνισμό. Απ΄εκεί κι έπειτα, ήταν απλώς θέμα μαθηματικών υπολογισμών να αντιληφθούν το τί ευκαιρίες  κέρδους τους προσφέρει το 13% της κατανάλωσης ρεύματος που αντιστοιχεί στην Υψηλή Τάση.  Είναι ενδεικτικό των απόψεων από τις οποίες εμφορείται η αγορά, το γεγονός ότι πιστεύεται ευρέως πως με την εφαρμογή του target model, θα μπει λουκέτο σε αρκετές εταιρείες του κλάδου, παράλληλα με ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Το παιχνίδι δεν είναι, όπως είναι αναμενόμενο, για όλους! Στην αρχή θα συμμετέχουν μόνο οι καθετοποιημένοι πάροχοι που έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να  προσφέρουν χαμηλά τιμολόγια, ανεξαρτήτως της διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής με την οποία αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια για τους καταναλωτές. Οι εναλλακτικοί παραγωγοί μπορούν, στην παρούσα φάση, να παρέχουν ρεύμα με χαμηλό κόστος, χάρη στην υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν ως καύσιμο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τους αλλά και ένεκα των κινήσεων αντιστάθμισης κινδύνου στις οποίες έχουν προβεί καθόλη την προηγούμενη χρονική περίοδο, σε συνάρτηση με τις προμήθειες του αερίου. Σε δεύτερη φάση στο παιχνίδι είναι βέβαιο ότι θα εισέλθουν και οι υπόλοιποι εναλλακτικοί πάροχοι καθώς η συγκυρία με την χαμηλή ΟΤΣ θα τους προσφέρει διευρυμένα περιθώρια κέρδους.

Στην αντίπερα όχθη, η Δημόσια Επιχείρηση επωφελείται, με τη σειρά της, από την χαμηλή χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, ενισχύει τα δικά της περιθώρια κέρδους και επιτρέπει στον ανταγωνισμό να κινηθεί ελεύθερα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η ΔΕΗ αγοράζει ενέργεια από το σύστημα προς 40 ευρώ τη μεγαβατώρα και την διαθέτει στους οικιακούς καταναλωτές προς 110 ευρώ, όταν οι εναλλακτικοί πάροχοι την διαθέτουν κοντά στην περιοχή των 75 ευρώ!

(γράφημα που απεικονίζει τις τιμές ρεύματος για τους μη οικιακούς καταναλωτές στην ΕΕ, κατά το α' εξάμηνο του 2019. Πηγή: Eurostat) 

Υπό αυτή την έννοια, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση κερδίζει χάρη στην  χαμηλή ΟΤΣ, δεν μοιάζει να ανησυχεί για τις κινήσεις των ανταγωνιστών της στην Υψηλή Τάση. Από την πλευρά τους, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, που πιέζουν από μακρόν για χαμηλότερες χρεώσεις, ώστε να παραμείνουν στο παιχνίδι και να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό που ορθώνουν οι ευρωπαϊκές αντίστοιχές τους, είδαν τις προοπτικές τους να επιδεινώνονται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, γεγονός που κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη τους να ξεφύγουν από τα ανελαστικά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Για παράδειγμα, οι ΑΓΕΤ, ΤΙΤΑΝ και ΜΕΛ, μαζί με τα ΕΛΠΕ, Viochalco, Motor Oil, ΛΑΡΚΟ και Αλουμίνιο της Ελλάδας, κατανάλωσαν πέρυσι 7.000 γιγαβατώρες από τις συνολικά 52.101, ήτοι κατανάλωσαν το 13% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.