ΡΑΕ: Ο Ελλειμματικός ΕΛΑΠΕ, oι Λογαριασμοί Ρεύματος και τα Αγκάθια … για τη Νέα Διοίκηση

ΡΑΕ: Ο Ελλειμματικός ΕΛΑΠΕ, oι Λογαριασμοί Ρεύματος και τα Αγκάθια … για τη Νέα Διοίκηση
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 10 Ιουλίου 2020 - 08:03

Πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα βγήκαν χθες από την παρουσίαση στην ειδική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής της νέας διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί με την απολιγνιτοποίηση, τον ελλειμματικό ΕΛΑΠΕ και την πρόκληση για επενδύσεις στις ΑΠΕ και αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα διοίκηση.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας επεσήμανε δύο στόχους:

1)«Θέλουμε να έχουμε ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. Έχουμε πάρα πολύ ικανούς  ανθρώπους και θέλουμε να επηρεάσουμε τη λήψη απόφασης και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

2)«θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια ασφάλεια δικαίου. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε σαφείς και σταθερούς κανόνες μακρόχρονους, που να ισχύουν για πολλά χρόνια και να είναι ξεκάθαροι για όλους. Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς απαιτεί σαφές πλαίσιο και λίγες μεταρρυθμίσεις ή  αποφάσεις που έχουν μεταβατικό χαρακτήρα».

Οι παραπάνω στόχοι εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των αλλαγών στο ενεργειακό σύστημα με την δημιουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, την επιτάχυνση των διασυνδέσεων με τις χώρες των Βαλκανίων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως  ο κ. Δαγούμας επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα προγράμματα για την αναβάθμιση των δικτύων. Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη προστασίας των καταναλωτών. «Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε αποφάσεις που τελικά οδηγούν σε όχι ιδιαίτερα υψηλό κόστος,  να μειώνουν το κόστος για τον τελικό καταναλωτή», ήταν τα λόγια του κ. Δαγούμα. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και το εργαλείο σύγκρισης τιμών που επεξεργάστηκε τους τελευταίους μήνες η ΡΑΕ.

Ωστόσο, κατά την χθεσινή παρουσίαση της νέας διοίκησης υπήρξαν και σημαντικές παρεμβάσεις από πλευράς των βουλευτών των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου. Ένα από τα θέματα που προκαλεί ανησυχία τους τελευταίους μήνες είναι το θέμα του ελλειμματικού ΕΛΑΠΕ. Δεν περνά απαρατήρητη η επισήμανσή του από τον βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας κ. Γιάννη Τραγάκη. «Ο ελλειμματικός ΕΛΑΠΕ είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, διότι είναι ανάσχεση, σε ότι αφορά την παραγωγή νέων πηγών ενέργειας, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Έτερο ζήτημα που επισημάνθηκε από δύο βουλευτές, τόσο από τον τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την βουλευτή του ΜΕΡΑ25 κα Σοφία Σακοράφα, ήταν αυτό της ενεργειακής φτώχειας. «Υπάρχουν, δηλαδή καταναλωτές, ευάλωτα νοικοκυριά που μπορούν να καταφύγουν στο Ταμείο Επανασυνδέσεων που με επιλογή της Κυβέρνησης δεν ενεργοποιείται, σε μια περίοδο που η πανδημία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα σε ευάλωτα νοικοκυριά και έτσι εκτός από τα τιμολόγια και το πελατολόγιο έχετε και την ενεργειακή φτώχεια στην ατζέντα την οποία πρέπει να διαχειριστείτε εσείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος. Ειδικά, το τελευταίο θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στο energia.gr αποτελεί ένα κοινωνικό ζήτημα, ορατό τα τελευταία χρόνια το οποίο σίγουρα, αναθερμάνθηκε τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.