Το «κοινό» Ευρωπαϊκό νόμισμα ανετιμήθη σήμερα στο 1,14 δολάρια ενώ η Τουρκική λίρα υπεχώρησε στις 7,3 ΤΚ ανά δολάρια. Ένα γεύμα λχ. για δύο άτομα στο Θησείο κάνει 10 ευρώ, στο Λος Άντζελες 5 ευρώ και στην πλατεία Ταξίμ της Κων/λεως 3 ευρώ (επί τη βάσει των τρεχουσών ισοτιμιών των αντιστοίχων νομισμάτων εν χρήσει). Ο Ελληνικός τουρισμός, η «βαρεία μας βιομηχανία» κατά Θεοχάρη,

υποφέρει όχι μόνο από τον Κινεζοϊό (στην Ελλάδα Κινέζοι γίνονται δεκτοί, οι Αμερικανοί, όχι) αλλά και από την ακρίβεια του Τουριστικού προϊόντος μας.

Πράγματι, η συνεχής ανατίμηση του ευρώ τελευταίως (από 1.06 πήγε χθες στο 1,1359 ανά δολάρια) του έδωσε μία απόδοση 4% το τρίμηνο της Πανδημίας, η οποία εξακολουθεί να πλήττει αγρίως την Αμερική και την Κίνα.

Στην άλλη ακτή του Ελληνικού Αιγαίου, η Τουρκία συνεχίζει να υποτιμά το νόμισμα της καθιστώντας τα Τουριστικά της προϊόντα ελκυστικά παρά την θηριώδη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην «ισχυρή χώρα» του νεοχαλίφη που έλεγε πρότινος ότι ήταν άτρωτη, εξ αιτίας του ισχυρού DNA των Τούρκων (Ούννων).

Ήδη όμως το Τουρκικό νόμισμα έχει χάσει εφέτος 20% της συναλλαγματικής του ισοτιμίας  απέναντι στο δολάρια και 25% έναντι του ευρώ, παρά τα «μαγικά SWAP» με τα οποία δανείζεται η Τουρκική κεντρική Τράπεζα στο εξωτερικό για να διασώσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, που έχουν πέσει στα 52 δισ.$ έναντι 125 δισ.$ των υποχρεώσεων το προσεχές 12μήνο.

Εδώ όμως είμαστε ευτυχείς. Είμαστε «Ευρωπαίοι» και δεν μας πτοεί ούτε η ΤΚ μήτε το Αμερικανικό $. «Έχουμε  πιο σταθερό νόμισμα» (ΣΣ: μάλλον είναι το Ελβετικό φράγκο). Αλλά και την υψηλότερη ανεργία στην «ενωμένη» Ευρώπη.

Το ισχυρό ευρώ μειώνει το κόστος του εισαγομένου πετρελαίου και των πρώτων υλών/ναύλων (ΣΣ: απομένει να το δούμε στην πράξη) αλλά από Τουριστικές εισπράξεις δεν πάμε καλά. Ο τζίρος των ξενοδοχείων είναι μειωμένος 80% και το υπόλοιπο οφείλεται στους Έλληνες (και στη «χρυσή βίζα» των Κινέζων).

Τώρα αναμένονται… λεφούσια Ευρωπαίων συνταξιούχων με φόρο εισοδήματος 7% έναντι διπλασίου των Ελλήνων βετεράνων μιας δύσκολης ζωής

Τα έσοδα της χώρας σε ευρώ δεν πάνε καλά όσο κι’ αν τούτο ανατιμάται διεθνώς. Αντίθετα οι Ελληνικές εξαγωγές υποφέρουν ακόμη και μέσα στην Ευρωπαϊκή αγορά και οι εισαγωγές έχουν για πρώτη φορά υποχωρήσει δραστικά.

Οι ελπίδες της Ελληνικής κυβερνήσεως για ανάκαμψη «7%» αλλά από του χρόνου (2021),  εξαρτώνται κυρίως όχι μόνο από τον τερματισμό της Πανδημίας μα κι’ από την εξ ίσου αμφίβολη εισροή της Κοινοτικής βοηθείας. Εάν, όμως πιστεύσωμε την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «Η Γερμανία στηρίζει την οικονομία της όχι την Ευρώπη» (7.7.20).

-Τι να σημαίνει αυτό;

Δεν είναι μόνον η αναζωπύρωση της Πανδημίας του Κινεζοϊού αλλά κι’ η αντιστοιχία της με τον… Ευρωιό, που πλήττει την Ελληνική οικονομία από το 2009 μέχρι σήμερα συνεχώς και ποικιλοτρόπως.