Αγορά Ηλεκτρισμού: Σημαντική Αύξηση της Μέσης ΟΤΣ- Συνεχίζεται η Άνοδος της Ζήτησης                   

Αγορά Ηλεκτρισμού: Σημαντική Αύξηση της Μέσης ΟΤΣ- Συνεχίζεται η Άνοδος της Ζήτησης                   
energia.gr
Τρι, 7 Ιουλίου 2020 - 08:39

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου ανήλθε στα €44,75/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 23,07% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €150,05/MWh και στα €22,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Παρασκευή, 3 Ιουλίου, φτάνοντας τα €62,04/MWh.                                           

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, η εβδομαδιαία ζήτηση ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό (κατά 18%), προσεγγίζοντας τις 1,1 TWh, καταγράφοντας υψηλό 23 εβδομάδων. Η ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων ΑΠΕ (233 GWh) κάλυψε το 21% της ζήτησης, ενώ οι καθαρές εισαγωγές, με 264 GWh (υψηλό 14 εβδομάδων), είδαν την συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να φτάνει το 24%. Οι μονάδες φυσικού αερίου είδαν την παραγωγή τους στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό να φτάνει τις 452 GWh που αποτελεί υψηλό του 2020, καλύπτοντας το 42% της εβδομαδιαίας ζήτησης ηλεκτρισμού της χώρας.