Εμφανής είναι η τάση σταθεροποίησής της τιμής του αργού Brent τις τελευταίες 10 ημέρες στο επίπεδο των ± $40 το βαρέλι ως αποτέλεσμα των αντίρροπων δυνάμεων που εξασκούνται στην διεθνή αγορά πετρελαίου. Ενώ φαινομενικά τουλάχιστον η αγορά δείχνει να τελεί σε καθεστώς ακινησίας, στην πραγματικότητα ευρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα δυναμική, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αμυντική στάση που έχουν υιοθετήσει αρκετοί από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς τόσο στην παραγωγή όσο και στην διύλιση και εμπορία

Ενδεικτικές είναι οι κινήσεις των ΒΡ, Shell και Occidental, οι οποίες μεταξύ τους έχουν προχωρήσει τις τελευταίες 3 εβδομάδες σε απομείωση των αποθεμάτων τους συνολικής αξίας $48.5 δις., ως αποτέλεσμα της απότομης και βαθιάς μείωσης της ζήτησης σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση των τιμών. Οι αναλύσεις των άνω εταιρειών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι λόγω τοποθεσίας και υψηλού κόστους ένα τμήμα των assets τους θα μείνουν εγκλωβισμένα και μη αξιοποιήσιμα, για αυτό και προχώρησαν στη διαγραφή τους (write off). Την ίδια στιγμή οι περισσότερες διεθνείς IOCs έχουν δρομολογήσει την  πώληση μέρους του ενεργητικού τους σε μια προσπάθεια να επικεντρωθούν στις κυρίως δραστηριότητες τους (στο core business). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η BP, η οποία πώλησε στην Βρετανική εταιρεία INEOS έναντι $5.0 δις τον κλάδο πετροχημικών που κατείχε.

Η νέα δυναμική του πετρελαϊκού τομέα έρχεται να συγκεράσει δύο αντίθετες τάσεις που επικρατούν τελευταία. Από την μία πλευρά η συνεχιζόμενη μείωση της παραγωγής από τους OPEC+ (-11.8 εκατ. βαρ./ημέρα τον Μάιο), και από την άλλη από την παρατηρούμενη σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης η οποία κάθε άλλο παρά σταθερή είναι λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του Κορωνοϊού. Η αναιμική ανάκαμψη (με το ΔΝΤ να εκτιμά μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο -4,9% το 2020) και οι ιδιαίτερα χαμηλές έως πολύ πρόσφατα τιμές του αργού, και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου του WTI βρέθηκε κάτω από τα $30 για δέκα σχεδόν εβδομάδες, οδηγήσαν στην χρεωκοπία σειρά από μεσαίου μεγέθους εταιρείες με πρόσφατα παραδείγματα τις πρωτοπόρες εταιρείες shale oil, την Chesapeake Energy και την Continental που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς Chapter 11.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών, οι τιμές του πετρελαίου προβλέπεται να σταθεροποιηθούν γύρω ± $40 το βαρέλι φέτος με την ανάκαμψη να κερδίζει έδαφος το τελευταίο τρίμηνο και το 2021, καθώς ο OPEC και οι βασικοί εταίροι έχουν μειώσει την παραγωγή τους. Σε τελευταία έρευνα του Reuters, η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει για το Brent μια μέση τιμή γύρω στα $40,41 το βαρέλι φέτος, έναντι προβλέψεων για μια τιμή στα $37,58 στην έρευνα του προηγούμενου μηνός. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα η τιμή Brent στο Λονδίνο κινείται κατά μέσο όρο στα $42,10, ενώ η τιμή του WTI στην Αμερικάνικη αγορά κινείται κατά μέσο όρο στα $39,19.