Μικρή άνοδο κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 22 Ιουνίου και 28 Ιουνίου ανήλθε στα €36,36/MWh,

δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 2,28% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €57,27/MWh και στα €18,14/MWh αντιστοίχως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Τετάρτη, 24 Ιουνίου, φτάνοντας τα €44,79/MWh.                                          

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η εβδομαδιαία ζήτηση ενισχύθηκε κατά μόλις 2,5% ξεπερνώντας τις 916 GWh, παραμένοντας, όμως, σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 που ανήλθε στις 1,1 TWh.

Η ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων ΑΠΕ (258 GWh) κάλυψε το 28% της ζήτησης, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των καθαρών εισαγωγών με μερίδιο 18% στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου.

Οι μονάδες φυσικού αερίου είδαν την παραγωγή τους στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό να ξεπερνά τις 366 GWh, το οποίο αποτελεί υψηλό 22 εβδομάδων, καλύπτοντας το 40% της εβδομαδιαίας ζήτησης ηλεκτρισμού της χώρας.