Μητσοτάκης: «Με τη Γειτονική Ιταλία Πετύχαμε τα Νερά που Μας Ενώνουν να τα Κάνουμε Ήρεμα Νερά» (Video)

Μητσοτάκης: «Με τη Γειτονική Ιταλία Πετύχαμε τα Νερά που Μας Ενώνουν να τα Κάνουμε Ήρεμα Νερά» (Video)
energia.gr
Τετ, 10 Ιουνίου 2020 - 17:50

«Χθες η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη στην ιστορία της συμφωνία για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε συνεργασία με την Ιταλία ορίστηκαν οι θαλάσσιες περιοχές που θα μπορεί να αξιοποιεί κάθε χώρα. Και με οδηγό τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το δίκαιο της Θάλασσας 

αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία. Είναι πολύ σημαντικό για την εθνική στρατηγική της χώρας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. «Η συμφωνία αποτελεί υπόδειγμα συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που αντιμετωπίζει μια εκκρεμότητα 40 ετών. Αποτελεί ταυτόχρονα και ένα διεθνές γεγονός που καθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας και Θρησκευμάτων: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

«Με τη γειτονική Ιταλία πετύχαμε τα νερά που μας ενώνουν να τα κάνουμε ήρεμα νερά. Μια εστία ειρήνης και συνεργασίας για το κοινό συμφέρον. Τέτοιες διμερείς συνθήκες εύχομαι να βρουν γόνιμη συνέχεια και μεταξύ άλλων κρατών της περιοχής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε τυχαία, ήταν αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει πάντα μαζί της το εθνικό δίκαιο.

«Η Ελλάδα έχει τη γνώση και την περηφάνια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της όποτε πρέπει, όπου πρέπει και όπως πρέπει» σημείωσε.

 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ευχαριστώντας τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς τους που κράτησαν ζωντανή τη μάθηση μέσα στην υγειονομική καταιγίδα. «Ό,τι δεν μπορεί να αλλάζει παραλύει» τόνισε.

«Στη διάρκεια της κρίσης ο κόσμος της γνώσης στην Ελλάδα έδειξε πρωτοφανή προσαρμοστικότητα στις έκτακτες συνθήκες. Διδασκόμενοι αλλά κυρίως διδάσκοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Για να κάνουν πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η πανδημία δημιούργησε μια παρακαταθήκη γνώσης αλλά και γνωστικού αντικειμένου πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε για να δυναμώσουμε κι άλλο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε μιλάμε για τη συμπληρωματική επιμόρφωση μαθητών και φοιτητών είτε μιλάμε για την ουσιαστική επιμόρφωση των δασκάλων και των καθηγητών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συζήτηση στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής για τη συμφωνία

Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας ενημέρωσε σχετικά την ολομέλεια της βουλής ότι η εν λόγω συμφωνία θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή, απαντώντας σε σχετικό αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Χάρη Καστανίδη.

Ο κ. Καστανίδης με παρέμβασή του ζήτησε να γίνει διεξοδική συζήτηση επί της συμφωνίας και να υπάρξει ακριβής και πλήρης ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών λόγω του ότι το θέμα είναι ευαίσθητο εθνικά.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Κώστας Γκιουλέκας έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Βουλής για τη σύγκληση της επιτροπής, είπε ο κ. Τασούλας.