Σημαντική πτώση κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Ιουνίου και 7 Ιουνίου ανήλθε στα €27,65/MWh, δηλαδή σημαντικά μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 23,00% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €61,66/MWh και στα €1,51/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Τρίτη, 2 Ιουνίου, φτάνοντας τα €34,75/MWh.

                                          

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ και παρά τη μικρή αύξηση της εβδομαδιαίας ζήτησης (+2,6%), η μέση ΟΤΣ μειώθηκε εξαιτίας της πίεσης που της ασκήθηκε τόσο από την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής των μονάδων ΑΠΕ (+9%) όσο και από τις αυξημένες εισαγωγικές ροές των ηλεκτρικών διασυνδέσεων (+27%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά από 3 συνεχόμενες εβδομάδες διακοπής η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας τέθηκε την προηγούμενη Κυριακή (31/5) σε λειτουργία, ενώ η χωρητικότητα στην ίδια ηλεκτρική διασύνδεση στην κατεύθυνση από Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 100 MW στα 700 MW για τη χρονική περίοδο από χθες (8/6) μέχρι 14/6, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.

Οι μονάδες φυσικού αερίου κάλυψαν το 33% της ζήτησης, ακολουθούμενες από τις ΑΠΕ και τις καθαρές εισαγωγές με συνεισφορά 30% και 23% αντίστοιχα στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της χώρας.