Οι Δύο Αντίθετες «Ματιές» για τα Οικονομικά Αποτελέσματα της ΔΕΗ το α΄ Τρίμηνο του 2020

Οι Δύο Αντίθετες «Ματιές» για τα Οικονομικά Αποτελέσματα της ΔΕΗ το α΄ Τρίμηνο του 2020
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 4 Ιουνίου 2020 - 08:05

Μέσα σε μια περίοδο έντονων διεργασιών σε ότι αφορά το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα αποκτά ενδιαφέρον η πορεία της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. Το περασμένο φθινόπωρο με δραματικούς τόνους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραφε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η εταιρεία και την ανάγκη εφαρμογής δραστικών μέτρων 

που θα προστατεύσουν την εταιρεία από την οικονομική κατάρρευση. Η αλληλουχία των γεγονότων είναι έως πολύ γνωστή και χύθηκε αρκετό «νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως σε σχέση με την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η ΔΕΗ παρουσίασε την Τρίτη τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Γιώργο Στάση να επισημαίνει πως «η θετική τάση στην λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου, η οποία ξεκίνησε από τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2019, συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνεται σε 182 εκατ. ευρώ». Η ΔΕΗ κατάφερε να αυξήσει κατά 7,1% την κύκλο των εργασιών της, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων  (EBITDA) για το σύνολο του Ομίλου ενισχύθηκαν από την επιστροφή 44,8 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός που επισημάνθηκε  και από τον πρόεδρο της εταιρείας πως τα αποτελέσματα αυτά καταγράφονται σε μια συγκυρία, όπου παρατηρείται σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών, μεταξύ αυτών της μείωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος και των τιμών του φυσικού αερίου.

Κόντρα κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο «για επιβράβευση της προσπάθειας που έχει γίνει από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρείας τους τελευταίους 10 μήνες», ενώ διερωτήθηκε «αν θα συνεχιστεί παράλληλα η μάλλον κωμική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Από την άλλη πλευρά, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «η ΔΕΗ θα έπρεπε να αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας την ευνοϊκή συγκυρία με τη μείωση των λειτουργικών της δαπανών και όχι να συνεχίσει να πουλά ακριβότερο ρεύμα». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα αποτελέσματα αυτά ανακοινώνονται σε μια συγκυρία επίσης που πληθαίνουν οι καταγγελίες για αποκοπές ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, ακόμα και για πολύ μικρές οφειλές. Άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επισημάνει πρόσφατα την ανάγκη διεύρυνσης του πλέγματος προστασίας των καταναλωτών.

Αναφερόμενος πάντως στο θέμα της εισπραξιμότητας ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε πως «από τα μέσα Απριλίου παρατηρούμε σταδιακή διόρθωση στην υστέρηση η οποία σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο λόγω του Covid-19.