Μετά το πλέγμα των θετικών ρυθμίσεων για τη στήριξη των ΑΠΕ παράγοντες της αγοράς βλέπουν με αισιοδοξία το τοπίο που διαμορφώνεται και εκτιμούν πως σε μεγάλο βαθμό δεν θα επηρεαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, αναφέρουν στο Energia.gr πως η αγορά συνεχίζει να κινείται απρόσκοπτα με δεδομένο πως η πολιτεία έδωσε βαρύτητα και στην σταθερότητα του ΔΑΠΕΕΠ για  να μην εμφανιστεί το φαινόμενο των καθυστερήσεων  στις πληρωμές. «Πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία του ειδικού λογαριασμού είναι πολύ σημαντική για τη συνέχιση των επενδύσεων στην Ελλάδα», τονίζουν χαρακτηριστικά.

 

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία θετικών εκτιμήσεων στην αγορά το τελευταίο διάστημα και εν μέσω κορωνοϊού έχουν διαδραματίσει οι πρόσφατες ρυθμίσεις που θεσμοθέτησε το ΥΠΕΝ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εν λειτουργία έργα, με την αύξηση της διάρκειας ισχύος των περιβαλλοντικών όρων από 10 σε 15 χρόνια. Παράλληλα, στα υπό ανάπτυξη έργα θεσμοθετήθηκαν μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις με το νόμο 4643/2019 με τις πρώτες βελτιώσεις για τις ΑΠΕ και φυσικά τον πιο πρόσφατο νόμο με την απλοποίηση της διαδικασίας για την χορήγηση αδειών παραγωγής.

Το κυριότερο όμως δεδομένο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα επενδυτικού ενδιαφέροντος το οποίο αναμένει να δρομολογηθεί αδειοδοτικά. Το στοίχημα βέβαια όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες είναι να προχωρήσουν «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα με την προϋπόθεση να υπάρξει μια χρυσή τομή και με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω της κατάλληλης ενημέρωσής της.

Να σημειωθεί ακόμα πως κατά γενική ομολογία οι ΑΠΕ στήριξαν το σύστημα την περίοδο της πανδημίας και αυτό φάνηκε όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν από  τη μειωμένη συμμετοχή του λιγνίτη. Είδαμε με άλλα λόγια μια εικόνα από το μέλλον όμως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα στην κατεύθυνση ενίσχυσης των δικτύων.

Στο πλαίσιο αυτό της ενεργειακής μετάβασης και της ενίσχυσης των ΑΠΕ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τα συστήματα αποθήκευσης. Είναι άλλωστε αξιοσημείωτη η παρατήρηση του προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτη Λαδακάκου στην 4η διαδικτυακή συζήτηση με ανθρώπους της αγοράς που διοργάνωσε χθες το ΙΕΝΕ, ο οποίος υπογράμμισε πως «έχει έρθει η ώρα ώστε να φέρουμε συστήματα αποθήκευσης στο εγχώριο σύστημα, εάν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική απανθρακοποίηση. Υπήρχε ένας μύθος ότι η αποθήκευση είναι ακριβή όμως τα κόστη έχουν πέσει σημαντικά». Παράλληλα, ο κ. Λαδακάκος ανέφερε πως «ο κλάδος απεδείχθη ισχυρός, αρρυθμίες υπήρχαν όμως τα έργα συνέχισαν να παράγουν σε μεγάλους βαθμούς και ποσότητες. Από την άλλη πλευρά εκτίμησε ότι «υπάρχουν ανησυχίες για το εάν θα επηρεαστούν οι επενδύσεις, όμως αν δούμε τη μεγάλη εικόνα ο κλάδος κατασκευαστών ανεμογεννητριών συνέχισε απρόσκοπτα την πορεία του». «Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας αναδεικνύεται σε ελκυστικό οδηγό, όμως χρειάζονται βήματα όχι μόνο για να προσελκύουμε επενδυτές αλλά το στοίχημα είναι να τους κρατήσουμε και τα επόμενα χρόνια», είπε καταλήγοντας.